VW атакува с малък пикап

/ Информатор

Tarok бе показан в Бразилия, но ще се изправи срещу Ranger и компания по цял свят

Volkswagen представи прототип на бъдещия малък пикъп Tarok на автосалона в Сао Паоло (Бразилия). Продажбите на пазарната му версия там му ще започнат скоро, а от Латинска Америка той вероятно ще се прехвърли по всички големи пазари по света, включително Европа и САЩ. За начало моделът ще се продава с 1,4-литров TSI двигател с мощност 150 к.с., който може да използва както бензин, така и етанол. Спиртът в Бразилия е по-евтин от бензина и се прави от захарна тръстика. Ще се предлага и двулитров турбодизел. Двигателят е съчетан с 6-степенна автоматична скоростна кутия и задвижване на 4-те колела.

Това, което впечатлява най-силно в прототипа, е „разтягащата се“ товарна част. Става дума за хитроумно решение, при което задният капак пада като продължение на равния под на товарното корито, а при нужда дълги товари могат да се вкарват и в кабината, с помощта на един свалящ се панел и сгъване на втория ред седалки.   

Интериорът е доста комфортен и авангарден като дигитализацията е навлязала масирано в управлението на различните функции и на инфоразвлекателната система.

Tarok ще се позиционира под по-големия Amarok, като ще се изправи срещу петметровите пикапи от типа на Ford Ranger, Toyota Hilux, Isuzi D200, а в България и срещу Great Wall Steed. Те се смятата за „малки“, главно заради сравнението с американските Full Size Truck. Цената му засега не е обявена. С него VW ще запълни една солидна празнина в гамата си по цялата планета, защото именно този тип компактни пикапи са най-подавани и експлоатирани по всички континенти. Дори и в САЩ те се развиват успешно, въпреки тамошната грандомания.  

Около Tarok има и друга интрига. В момента VW и Ford водят преговори за синергии и коопериране, като опитът на Ranger може да се окаже полезен на немеския „народен“ концерн. Това е споменато от шефа Херберт Дийс в интервю пред Automotive News.

НазадКоментари