Skoda отписва България?

/ Информатор

Automotive News подхвръля, че Сърбия накрая ще приеме новия завод на VW Group

България и Румъния са отпаднали от надпреварата за новия източноевропейски завод на VW Group, твърди Automotive News без да се позовава на сигурен източник. В една доста неясна публикация се споменава, че в крайния списък са останали 4 страни, но се подхвърля, че двете балкански еврочленки вече са отписани. Турция също е отпаданала поради сериозните икономически проблеми и финансовата несигурност. По този начин като потенциален фаворит остава Сърбия, но пък за нея се изброяват също някои негативни фактори, включително проблемите на предприятието в Крагуевац.

В крайна сметка все пак се казва, че нищо не е сигурно и че решението ще бъде оповестено в първата половина на следващия месец. Междувременно стана известно, че немските профсъюзи са се възпротивили на плановете за строителството на нова фабрика в Източна Европа и ще поискат да се направи анализ наистина ли има свръхкапацитети в германските заводи, преди да се наливат пари в нови. Това може да се превърне в спирачка въобще за новото предприятие за коли с класически двигатели, което ще заработи в пълен обем през 2022 година, когато вече електрификацията ще е набрала ход.

В крайна сметка публикацията на сериозното  автомобилно издание не   дава достоверна информация, но внушава за някакво теоретично предимство на Сърбия в надпреварата за новата голяма източноевропейска автомобилна инвестиция. В публикация на сръбския вестник Вечерне новости от 4-и март се твърдеше, че Сърбия вече е избрана, като един от факторите за това били „добрите лични вързки на президента Вучич с немски политици“. На това в Брюксел понякога му казват и „корупция“, но пък Сърбия не е в ЕС. Тук има и друга интрига – Skoda вече има едно малко предприятие за сглобяване на коли в Босна и Херцеговина, което бе бомбардирано във воните и носи загуби на фирмата, но бе оставено по исторически и политически причини. Дали пък и към новия голям завод ще се подхожда със същите критерии?   

НазадКоментари