Нова версия – VW заменя Fiat в Крагуевац?

/ Наблюдател

Pадио В92 разработва темата, че бившата фабрика „Црвена Застава“ ще смени собственика си ...

Сърбия се вълнува от темата за евентуална инвестиция на VW в страната, което означава и че е успяла да измести България.  След сензационната публикация на в-к Вечерне новости, в която не е посочен източник, но се твърди, че вече е решено заводът за 300 хил. коли да заработи „някъде из Шумадия“ до 2023 гозина, с темата се захванаха и по-сериозни издания, които пък сочат като източник въпросния вестник.   От своя страна редакторът на вестника твърди, че подтик към разследването му е дава българската редакция на „Доче Веле“, но че той е открил „много сериозен“ но анонинмен източник, без ад уточнява дали е сръбската администрация или в немската фирма. Фразата, че е „от най-важната възможна структура“, потвърждава впечателeнието, че става дума за пропаганда в полза на президента Александър Вучич.  

В доста сериозна телевизионна дискусия на известната и смятана за меродавна станция Б92  по темата все пък се изтъква, че решението ще бъде обявено в края на април, а дотогава всички разговори по темата ще са спекулативни, като икономисти подчертават и  вероятността VW въобще да се откаже от подобен разход заради натрупаните проблеми още от „Дизелгейт“ насам и очакванията за рецесия в немската икономика и на автомобилния бизнес.

Подхвърля се и версия, че VW може да се настани във фабриката на Fiat в Крагуевац. В последните месеци продажбите на тамошните фиатчета са спаднали в цяла Европа, за първите два месеца са направени само 7000 коли, конвейрите са натоварени с 30% от капацитета си и всъщност предприятието носи загуби на Fiat и поглъща  дотации от държавата.  Остава въпросът защо VW ще инвестира в едно доста неефикасно предприятие със сравнително ниска степен на автоматизация. Една от версиите е, че VW ще се откаже от завода си в Чехия, за да прехвърли производство в Сърбия, но това е по-скоро в областта на фантастиката. Третият, сръбски том на „Фолксвагенови приказки“ се разработва доста интензивно, но идва след първите два – турски и бълагрски.  Подхвърля се, че и „Северна Македония“ не е казала тежката си дума....     

НазадКоментари