Renault приключва сгледата с FCA

/ Информатор

Тиери Болоре обяви открито, че „офертата вече не е на масата“. Това може е публичен жест към Nissan

Планът за обединение на Renault с Fiat-Chrysler е минало, заяви във Франкфурт изпълнителният директор на френската режия Тиери Болоре. Макар и със съжаление той подчерта, че „офертата вече не е валидна“. Според него FCA също би трябвало да съжалява за пропусната възможност да получи достъп до богатата технологична банка на Алианса.

„Нашият топприоритет сега е бързото възстановяване на Nissan, защото един Алианс може да е здрав само ако са здрави съставящите го части“, подхрвъля той. Това е открито послание към ръководството на японската фирма, където бе оповестена смяна на върха. Досегашният шеф Хирото Сайкава, непримирим в опитите си за налагане на линия на независимост и разкъсване на връзките в Алианса, която официално е обявена като „преформулиране на баланса“ в него, е подал оставка и това може да доведе до промяна в съюзническата политика.  Неговите функции засега се изпълняват от оперативния директор Ясухиро Ямаучи, като е отворен процес за избор на наследник.

Изявата на Болоре за прекратяването на сближението с FCA има важно значение, тъй като преговорите бяха водени зад гърба на Nissan и до голяма степен това бе средство за натиск над японския партньор, което предизвика недоволство в Токио. Междувременно финансовото състояние на Nissan се влошава прогресивно, така че едно възраждане на Алианса би трябвало да изглежда привлекателно и за Токио. Обединяването има стратегическо значение в задаващите технологични революции и трусове в автомобилния бизнес.

НазадКоментари