Хирото Сайкава напуска Nissan

/ Информатор

Бордът е приел молбата му за освобождаване. Наследникът ще бъде обявен през октомври

Една очаквана смяна в ръководството на Nissan е на път да се осъществи. Хирото Сайкава e подал молба да бъде освободен от поста Главен изпълнителен директор, като функциите му ще се поемат временно от оперативния директор Ясухиро Ямаучи, а решение за наследник ще бъде взето през октомври.

Официално причините за смяната не са оповестени достатъчно подробно, но на везните са натежали както желанието на Сайкава да напусне, така и последните скандали, в които бе разкрито, че Сайкава се е облагодетелствал от разни финансови игри по времето на Карлос Гон, чийто заместник бе и когото прати в затвора с обвинение за всевъзможни далавери. Всъщност сумата е 400 хил. евро, за която той може да намери своето оправдание и която е мизерна в сравнение с мащаба на печалбите на Карлос Гон, така че зад освобождаването вероятно има по-стратегически причини.

Списъкът с кандидатите за наследник вече е готов, като според медийни публикации сред тях имало жена, неяпонец и „личност с опит във френския партньор Renault“. Последното може да е жест към Renault тъй като връзките в Алианса по времето на Сайкава бяха паднали под точката на замръзването и даже с уклон към разкъсване. Нищо чудно отстраняването на Сайкава всъщност да цели преди всичко възстановяване на Алианса, тъй като след арестуването на Карлос Гон финансовите резлутати на Nissan спадат катастрофално бързо.  Новите шефове в Париж изразяваха желание за затопляне на отношенията, което бе отблъснато от Сайкава.  

Назад



Коментари