Нов шеф-дизайнер за АвтоВАЗ

/ Информатор

Англичанинът Стив Матин си отива, идва французинът Жан-Филип Салар от Dacia

„Стив бе най-светлото нещо, което се случи с Лада в последните години!“, възкликва със съжаление руски форумец под новината на  водещото издание „Авторевю“ за смяната на главния дизайнер на АвтоВАЗ. Досегашният артистичен началник Стим Матин се връща в Англия при семейстовото си, а неговите функции ще поеме французинът Жан-Филип Салар, който в последните 5 години отговаряше за дизайна на Dacia. Като причина за смяната се посочва желанието на самия Матин да  смени местожителството си. Все пак той запазва връзките си и ще продължи да работи по отделни проекти.

Жан-Филип Салар

Оценката за работата на Матин в Лада е положителна, поне според обобщеното мнение на форумците. Той е пристигнал в Русия през 2011 година като част от екипа на тогавашния шеф Бо Андерсон. Въпреки ограничените взъможности е успял да промени облика на ВАЗ, а сред постиженията му се споменава новата Веста, която според форумците е „истински красива, абсолютно на нивото на конкурентите“.

Стив Матин с Веста

Идването на французина пък се посреща със съмнения, защото той нямало какво да пренесе от Румъния. Всъщност именно в последните 5 години Dacia загърби безличието на началния „лоукост“ и всеки нов модел има все по-ярка индивидуалност и стил. „Логично. Бъдещето на ВАЗ е миналато на Dacia“, възкликва един от форумците.   

НазадКоментари