Калифорния пуска колите съвсем без шофьор

/ Иноватор

Waymo получи първия лиценза за тестове на автономна кола по публични пътища без човек в нея

Департаментът за автомобили на Калифорния е издал първия лиценз за движение на кола съвсем без човек в нея по публичните пътища на щата, съобщава Reuters.  Разрешението е за Waymo – подразделението за автоночмна мобилност на Google, като се отнася само до пътищата в Санта Клара – част от голям технологичен хъб в Силиконовата долина. 

В момента повече от 60 фирми тестват свои автономни коли по пътищата на авангардния щат, но те имат човек, бездействащ зад волана. Сред тях са всички големи автопроизводители, както и Apple. Първоначално законът предвиждаше тестовете да се правят с човек с контролни функции зад волана, но от април тази година законът е променен в полза на колите и те могат да се движат сами. Сега се издава и първото официално разрешение по този параграф. Фирмата обаче трябва да осигури постоянна връзка и дистанционен контрол над колата, двустранна връзка с пътниците в нея, да внесе поне 5 млн долара. застрахователно обозпечение и да информира локалните власти за движението на автономните коли.

Те могат да се движат по всички локални пътища със скорост до 65 мили в час (105 км/ч). Не само че имат право да се движат в дъжд и мъгла, но се смятат за по-безопасно от нормолните коли с шофьори. Подобни тестове са били правен и в щата Аризона, като там дори безпилотните совалки са започнали да носят приходи. През март самоуправлаващите се коли понесохо силен удар с първата катастрофа, в която кола на Uber уби човек, мака и не по своя вина. Тогава доста фирми замразиха временно своите тестове.    

НазадКоментари