50 години BMW Motorsport

/ Запалянко

Спортното поздразделение е създадено на 24 май 1972 година

Със серия вълнуващи събития, сензационни нови модели и заедно със своята световна общност BMW M GmbH празнува първите пет десетилетия от съществуването си. BMW Motorsport е основано на 24 май 1972 година. Точно 50 години по-късно до този ден, компанията, сега известна като BMW M GmbH, представя ексклузивна колекция от специални модели като акцент на актуалния юбилей.

С BMW M 50 Jahre edition на BMW M3 Седан (среден разход на гориво: 10,2 - 9,8 л/100 км; СО2 емисии (комбинирани): 231 - 223 г/км според WLTP; данни според NEDC: - ) и BMW M4 Купе (среден разход на гориво: 10,1 - 9,8 литра/100 км; СО2 емисии (комбинирани): 230 - 223 г/км според WLTP; данни според NEDC: - ) М ентусиастите от цял ​​свят могат да изразят както страстта си към състезанията, така и усещанията си за традициите. Лимитираните бройки, ексклузивните дизайнерски елементи и индивидуалната конфигурация на допълнителното оборудване гарантират, че всеки специален модел може да се превърне в уникат, оформен в духа на индивидуалния стил на неговия собственик.

BMW M 50 Jahre edition е базирано на актуалното поколение на най-успешното моделно семейство в историята на BMW M GmbH. В глобален мащаб обозначенията на моделите BMW M3 и BMW M4 са се превърнали в синоним на High Performance в премиум сегмента на средния клас. Специалните модели се задвижват от редови шестцилиндров двигател с технология M Twin Power Turbo, високооборотни характеристики и мощност до 375 кВт/510 к.с., като в зависимост от варианта на модела мощността се пренася от шестстепенна механична скоростна кутия или осемстепенна трансмисия M Steptronic с Drivelogic към задните колела респективно чрез M xDrive напълно променливо към четирите колела.

Ексклузивният характер на специалните модели е резултат на специфичните за пазарите конфигурации с индивидуални дизайнерски елементи и строго лимитирани бройки. По този начин се създават вълнуващи уникати за най-важните автомобилни пазари по целия свят. За лаковите покрития на специалните модели е възстановена палитра от традиционни цветове от историята на BMW M GmbH. Те са комбинирани с М ковани джанти с ново, ексклузивно цветово оформление и с характерни акценти в интериора.

В Европа и други подбрани търговски региони за своя юбилей BMW M GmbH ще предлага ексклузивен вариант на BMW M4 Купе. Моделът с две врати на BMW M 50 Jahre Edition ще се предлага в цветовете Carbon Black, Macao blue, Brands Hatch Gray, lmola Red и San Marino Blaue. За изразителната визия допринасят и М кованите джанти с двойни спици с размер 19-инча на предната и 20 инча на задната ос, които за пръв път ще се предлагат в цветовете Orbit Grey мат и Gold Bronze мат.

Освен това ще бъдат произведени също лимитиран брой специални модели на BMW M4 Купе за китайския автомобилен пазар, които ще се предлагат в цветовете Fire Orange и Stratus gray. Изборът на тези цветове е свързан с факта, че юбилеят на BMW M GmbH ще бъде отпразнуван в годината на тигъра. М кованите джанти за тези автомобили в съчетание с цвета на каросерията Fire Orange са в Orbit Grey мат, а при цвета Stratus Grau са в Gold Bronze мат. 

В интериора на всички специални модели на базата на BMW M4 Купе за юбилея подсказват лайстните на праговете с надпис „Edition 50 Jahre BMW M", металният плакет на средната конзола с надпис „M4 Edition 50 Jahre BMW M", както и съответните обозначения на подглавниците на серийните М Спортни седалки или опционалните предни M Carbon седалки тип „корито“.

Специалният модел на базата на BMW M3 Седан е оформен ексклузивно за автомобилните пазари в САЩ и Канада. За наличните там 500 екземпляра на High Performance спортният модел с четири врати се предлага избор от пет лакови покрития на каросерията, които напомнят на петте предшестващи модела: отVermillion Red през Techno Violet, lnterlagos Blue и Fire Orange до Limerock Grey. Всички лакови покрития на каросерията се комбинират с М ковани джанти в цвят Orbit Grey, както и подбрани BMW M Performance Parts. Тези компонентi с дизайн и технологии, вдъхновени от моторните спортове, които също са част от оборудването на юбилейните модели, включват BMW M Performance Carbon преден сплитер, BMW M Performance Carbon заден спойлер и BMW M Performance ауспухови накрайници Carbon/Titan.

Специален акцент в интериора са надписът ,,Edition 50 Jahre BMW M" на лайстните на праговете и М лентите на подглавниците на предните седалки и на външните седалки отзад. Освен това както серийните М Спортни седалки, така и опционалните предни M Carbon седалки тип „корито“ се отличават с ексклузивни шевове. Металният плакет на капака на поставките за чаши на средната конзола е с надпис ,,M3 Edition 50 Jahre BMW M", допълнен с ,,1/500".

НазадКоментари