И Гърция се захваща с елтротинетките

/ Информатор

Въвеждат се категории според скоростта им, глобата за нарушение е 400 евро

Електрическите тротинетки, както и другите индивидуални превозни средства с електрическа тяга, стават обект на държавно регулиране в Гърция, съобщава Politika.Rs. Министерството за инфраструктура е разработило специфични правила за употребата на „средства за микромобилност“ по улиците и тротоарите. Те се отнасят до „всички електрически превозни средства, които не са под юрисдикцията за Закона за движение  по пътищата“. Така употребата на електрически тротинетки, и базираните на жироскоп лични возила вече има някакъв ред, а нарушаването му се наказва с глоба до 400 евро.

Използването им е разрешено на лица с навършени 15 години и задължтелно с каска. Децата под тази възраст трябва да са придружавани от възрастен. Возилата, способни да развиват скорост до 6 км/ч, могат да се движат по тротоарите, а по-бързите отиват на велоалеите, като за тях се отнасят и правилата за използване на велосипеди. Возилата, способни да развият над 25 км/ч се третират като МПС и за тях важи Законът за движение по пътищата, а тротоарите са забранена зона.

Всички електрически возила трябва да имат устойчиви лепенки, на които е обозначен специален идентификационен код и максималната им скорост. Поставянето на тези лепенки е задължение на продавача или на фирмата, която ги дава под наем.

Проблемът с електрическите тротинетки става болезнен в Гърция заради масовото им разпространение и вече десетките случаи на пострадали при инциденти. Проблеми с тротинетките има и в Сърбия и Македония. В Европа някои страни вече въведоха правила за използването им, а в други се подготвят. Нищо чудно и Брюксел да въведе общ правилник за всички страни-членки.  

НазадКоментари