Honda и шестте стартъпа

/ Иноватор

Xcelerator и партньори представят технологиите на мобилността на бъдещето

Изложението за потребителска електроника в Лас Вегас все повече се превръща и във форум за мобилността на бъдещето и Honda е един от основните играчи в него. Японската фирма е фокусирана върху предизвикателствата, пред които се изправят автономните превозни средства и съвременните „свързани“ автомобили, като е постигнала сатрудничество с младите, но амбициозни фирми като BRAIQ, DeepMap, DynaOptics, EXO Technologies, Tactual Labs и WayRay.

Програмата на Honda за сътрудничество играе ролята на катализатор на научни открития и експерименти с технологии от бъдещето и нови бизнес концепции. Honda Xcelerator финансира прототипите на стартъп компаниите, осигурява достъп до подходяща работна среда за създаването им и подкрепата от страна на висококвалифицирани специалисти, работещи за японската марка. Програмата е фокусирана върху разработки от областта на изкуствения интелект, свързаните автомобили, иновациите в областта на енергетиката, човек-машина интерфейса, индустриалните иновации, личния транспорт и роботиката. Наскоро Honda Innovations обяви разширяването на дейността си, като се ангажира със стартъп екологични компании в Япония, Китай, Детройт и Европа.

Шестте партньора:

  1. BRAIQ: за персонализиране на адаптивния автопилот (ACC)

Нюйоркската компания BRAIQ осъществява връзката между индивидуалните предпочитания и изкуствения интелект, така че автономните автомобили да могат да се „учат“ да адаптират своя стил на шофиране спрямо човешкия фактор. Оборудваните с технологията BRAIQ сензори в интериора събират биометрична информация за комфорта на пътниците, пътуващи в автомобил, както и данни за ускорението, спирането, завиването и др. Цялата тази информация се запаметява и анализира в облак, за да добави допълнителна бленда от емоционална интелигентност към изкуствения интелект. Honda Xcelerator и BRAIQ смятат да персонализират адаптивния автопилот (ACC), като това ще подобри комфорта на пътниците и ще засили доверието на хората в автоматизираните технологии за задвижване.

  1. DeepMap: картографски технологии и автономни превозни средства

Калифорнийската компания DeepMap осигурява прецизни HD карти и локализация в реално време като услуга към автономните автомобили. Тя изгражда облачна платформа, която ще позволи създаването на триизмерни HD карти за автомобили с четвърто и пето ниво на автономията. DeepMap и Honda Xcelerator ще изследват решения за автоматизирана безопасност при шофиране.

  1. DynaOptics: free-form оптика за пътна безопасност

DynaOptics е сингапурска стартъп компания, която налага free-form оптиката в името на върхово своевременно предупреждение при опасни ситуации на пътя. Лещите на DynaOptics се адаптират към различни сценарии и затова са по-ефикасни от конвенционалната оптика и често се представят с до 50% по-добре от нея в редица показатели като качество и форма на изображението и др. Honda Xcelerator и DynaOptics ще си помагат, за да увеличат светлината към сензорите на камерите, така че обектите да бъдат откривани и класифицирани още по-бързо.

  1. EXO Technologies: Изключително прецизна GPS локализация

EXO Technologies осигурява изключително прецизни и евтини GPS решения за „умния транспорт“. Разположената в Тел Авив компания подобрява автомобилната навигация и осигурява прецизно локализиране, което ще намери приложение при свързаните и автономни автомобили. Honda Xcelerator и EXO се стремят значително да подобрят прецизността на GPS локализацията без необходимостта от допълнителен хардуер или наземни станции.

  1. Tactual Labs: сензор за позиция на тялото в реално време

Tactual Labs може да покрие всяка повърхност със сензори за определяне позицията на тялото в реално време. Компанията е основана от изследователи в областта на взаимодействието човек/ компютър от университета в Торонто. Тяхната технология, наречена PRISM™ „прихваща“ всеки обект с нестандартна форма и съставя прецизно 3D изображение. Заедно с Tactual Labs, Honda Xcelerator ще улесни ползването на всеки нов потребителски интерфейс. Шофьорите и мотоциклетистите ще действат напълно безопасно и интуитивно чрез тактилни команди, без да е необходимо да поглеждат или да махат ръце от волана, търсейки уредите за управление и контрол.

  1. WayRay: Холографска AR навигационна система за най-прогресивните свързани автомобили

Швейцарската компания WayRay разработва холографска обогатена реалност (AR) за високотехнологичните свързани автомобили. Приложението на тези иновативни оптични елементи позволява цялата система да е доста по-компактна от традиционната технология с лещи и огледала. С помощта на прозрачна холограма вместо дисплей шофьорът ще остане далеч по-фокусиран върху пътя. Системата използва обогатената реалност (AR), за да показва в реално време препятствия по пътя и пешеходци, точки по интереси или да предупреждава шофьора за опасности. Honda Xcelerator и WayRay заедно ще търсят решение как да направят миниатюрен холографски хедъпдисплей.

НазадКоментари