Готви се мегасделка PSA – FCA

/ Наблюдател

Днес бордът в Париж ще обсъжда евентуалното сливане, гръмват световни медии

PSA (Peugeot - Citroen) и FCA (Fiat – Chrysler) водят преговори за обединение, твърди Bloomberg в новина, която се разпространява и допълва от много от големите медии по света. Новият съюз, ако бъде създаден, ще бъде достоен съперник на Volkswagen в Европа, като ще има силни позиции от двете страни на Атлантика и огромен потенциал за справяне с великанските технологични и пазарни предизвикателства, които очакват автомобилния бизнес в следващото десетилетие.

Джон Елкан - наследникът на Аниели 

Днес  следобед ще има заседание на борда на PSA, което вероятно ще обсъжда сделката, но до същинското обеднинение предстои  дълъг път. Заседание следобед е планирано и за Exor – холдинъгт, чрез който семейство Аниели контролира FCA. По-рано подобна сделка се обсъждаше между Renault и FCA и тя бе близо до финализиране, но френската държава като основен акционер дръпна спирачката. Тогава стана ясно и че FCA е обременен с огромни проблеми, особено от тази страна на Атлантика. PSA от своя страна в последните години е в отлично здраве, но силата му е най-вече в Европа и активно търси възможности за достъп до щатския пазар, както и пробив в Китай. Френската държава притежава дял и в PSA, но тук тежестта на гласа й е по-малка, като решението зависи и от семейство Пежо, както и от китайската Dongfeng Motor Group. Фактор за създаването на мегасъюза е оперативният шеф на PSA Карлос Таварес, който показа както възможности да се справя с големи сделки, така и безмерни амбиции.

В глобален план двете фирми биха могли да се допълват, макар че ще има и канибализъм между сходните продукти на Fiat и масовите френски модели.   Борсовите анализатори вече пресмятат, че обединениат автогигант ще има капитализация от над 50 млрд. долара, което го постовя сред гигантите в бизнеса. Според публикацииите обединението ще бъде „съюз между равни“, но се подхъвърля и за предимство във влиянието на PSA.  Безспорно оперативното ръководство ще бъде преодставено на Карлос Таварес, докато Джон Елкан – наследникът на семейство Аниели, ще бъде президент.    

НазадКоментари