Електричките са 6,8% в Европа

/ Информатор

България е изапднала от класацията на АСЕА за типовете нови коли

Броят на електромобилите в Европа расте доста  бързо, но техният относителен дял все пак е сравнително малък. При новите коли за първото тримесечие на 2020 година те са 6,8%, сочат данните на Европейската асоциация на производителите на автомобили. Ръстът спрамо първото тримесечие на 2029 е 68,4%.

Общо в ЕС са продадени 91 756 чисти електрички. Това не са всички, защото в списъка на страните от ЕС липсва България. Най-вероятно причината е, че нашата Асоциация на производителите на автомобили итехните отороизирани представители не е дала тази информация, защото със сигурност у нас електрички се продават, даже видимо стават все повече – особено по софийските улици чрез фирмите за споделено ползване. Освен България от списъка на членките на ЕС отсъстват още Хърватия и Малта.

При плъг-ин хибридите ръстът е даже по-значителен – 161,7%. Абсолътната цифра обаче е по-ниска – в ЕС са продадени 75 376 хибрида. За сметка на това алтернативнозадвижваните коли (без електрически) намаляват значително- с 30%. Става дума за уредбив с втечнене  газ, сгъстен пирроден газ, водород  и други експериментални горива.

Данните проследяват и старата вече битка между бензин и дизел, като делът на дизела е спаднал до 29,9%, докато бензинът е във възход и вече заема 52,3% от всички нови коли в Европа.  Пълните данни можете да видите в приложения файл.

НазадКоментари