BMW представи Concept XM

/ Информатор

Той е предвестник на спортен кросоувър - най-мощният сериен М за всички времена

В рамките на Art Basel Miami Beach BMW M GmbH представи един зашеметяващ прототип: BMW Concept XM. Той е предвестник на най-мощния сериен BMW M, чието производство ще започне в края на следващата година. В същото време BMW Concept XM разкрива изключителни аспекти на марката “M”: електрификацията гарантира изключително изживяване при шофиране между почти безшумно плъзгане и типичните за M High-Performance възможности. BMW Concept XM за пръв път представя поглед към новия дизайн на предната част на бъдещия луксозен клас на BMW. Освен това виждаме изключително прогресивна и независима интерпретация на дизайна на моделите BMW X, както и напълно нова форма на лукс и усещане за простор в интериора на автомобила.

Серийният автомобил BMW XM ще се произвежда от края на 2022 г. в завода на BMW Group в Спартанбърг в САЩ, най-важният пазар за продажби на новия High-Performance модел. Това ще бъде и първият модел от BMW M GmbH без аналог в гамата на BMW след легендарното BMW M1. BMW XM ще се предлага като Plug-in хибрид ексклузивно и само като M автомобил.

Ярката визия демонстрира великолепните динамични характеристики: динамика, пъргавина и прецизност с електрически пробег до 80 километра. Новоразработеното M Hybrid задвижване на BMW Concept XM комбинира V8 двигател с динамичен електромотор и развива максимална мощност от 550 кВт/ 750 к.с. и максимален въртящ момент от 1 000 Нм.

„С BMW Concept XM ние изцяло преосмисляме сегмента на High- Performance автомобилите. То подчертава способността на BMW M GmbH да нарушава конвенционалното и да измества границите, за да предложи на феновете на марката най-доброто изживяване при шофиране. Със серийния модел, което ще бъде първото чисто BMW M след легендарното BMW M1, ние показваме как стъпка по стъпка ще осъществим електрификацията на нашата марка“, казва Францискус ван Меел, управляващ директор на BMW M GmbH.

BMW M проправя нови пътища в луксозния сегмент

С BMW Concept XM BMW M GmbH проправя индивидуални пътища в луксозния сегмент. В екстериора фокусът е поставен върху силното присъствие и екстровертното излъчване. В интериора особената форма на специфичната за М ориентация към водача е комбинирана с оформена по напълно нов начин задна част: с комфортните си седалки и осветения, скулптурно оформен таван M Lounge предлага едно луксозно място за почивка.

„Дизайнът на BMW Concept XM е екстравагантно изявление на BMW M в сегмента на абсолютния лукс. Той е безкомпромисно индивидуален и като никой друг автомобил в портфолиото на BMW олицетворява експресивния лайфстайл“, обяснява Домагой Дукеч, ръководител на BMW Design.

Предната част: прогресивен дизайн за ултимативно присъствие

За пръв път при BMW Concept XM е представен новият, прогресивен дизайн на предната част за моделите на BMW от луксозния клас, който през 2022 година с индивидуална визия в рамките на моделната офанзива ще навлезе и в луксозния сегмент. Новаторското разделение на предните светлини в два отделни модула осигурява силно излъчване. Особено характерна е дневната светлинна графика от тесния горен светлинен модул с остри контури. Ярката, разположена между фаровете, хоризонтално насочена BMW бъбрековидна решетка се стеснява в горната част и с почти осмоъгълния си контур подчертава динамичния характер на предната част. Черните елементи на бъбрековидната решетка са оградени от фина рамка и сякаш се реят свободно върху гланцирано черната повърхност. Типичните за М двойни пластини на бъбрековидната решетка подчертават широчината. Яркото контурно осветление ефектно подчертава бъбрековидната решетка. Благодарение на това характерното единство между бъбрековидната решетка и дневните светлини веднага се разпознава в тъмнината. Новото ХМ лого на бъбрековидната решетка, както и големите въздухозаборници, подчертават мощността на V8 двигателя, който се крие зад радиаторната решетка и заедно с електрическото задвижване е част от системата M Hybrid.

Специфичните за M детайли сигнализират за безкомпромисната динамика

Пътническата клетка на BMW Concept XM изпъква вертикално и подчертава яркото, стабилно излъчване на предната част. Покривът се откроява контрастно благодарение на черните предни колони. Така предното стъкло изглежда още по-наклонено и придава модерна динамика на предната част. Над предните колони в покрива са интегрирани тесни LED прожектори. Ярко оформеният преден капак продължава контура на бъбрековидната решетка под формата на Powerdomes. Два отвора за въздух в капака отразяват вида на LED прожекторите на покрива и поставят динамичен акцент. Предната престилка обгражда масивната каросерия на автомобила с ясни, черни повърхности. Отвън триъгълните остриета в цвета на автомобила подчертават вертикалните отвори за въздух и подчертават спортната, стабилна позиция на BMW Concept XM. Двата въздухозаборника на предния капак продължават визията на LED прожекторите на покрива и поставят динамичен акцент. Предната броня обгръща отдолу масивната каросерия на автомобила с ясни черни повърхности. Триъгълните аеродинамични елементи в цвета на каросерията подчертават вертикалните въздухозаборници и спортната и стабилна стойка на BMW Concept XM.

Силуетът: израз на чиста динамика

Мощните, силно очертани пропорции на BMW Concept XM подчертават неговата безкомпромисна индивидуалност и подсказват за купе-характера на каросерията. Предната част със силно присъствие, дългият преден капак и издължената, снишаваща се назад линия на покрива създават характерния Two-Box дизайн с неподражаем силует. Графиката на прозорците става значително по-тясна към задната част, с което подчертава динамиката на профила. Характерните линии допълнително се подчертават от двуцветното лаково покритие на BMW Concept XM. Горната част е матов златист бронз, долната част на автомобила е лакирана в Space Grey metallic. Под графиката на прозорците двата цвята на каросерията са разделени от широка, гланцирано черна линия - „Black Belt“. Класическите за М външни огледала осигуряват ясна спортно-техническа визия. За M Hybrid задвижването подсказва капачката за зареждане зад лявото предно колело.

Целенасочено късите характерни линии в профила подчертават пъргавината и модерността на автомобила. Те започват много ярко и завършват меко. Експресивните задни светлини достигат силно встрани и осигуряват ярък преход към задната част. Т. нар. Cladding, типичната за BMW X черна зона над колелата и страничните прагове, е значително по-изразена и визуално подчертава каросерията. Издължената каросерия лежи върху 23-инчови алуминиеви джанти, които осигуряват допълнителна мощ и стабилност на силуета.

Задната част: мощна стойка и интерпретиран по нов начин дизайн

Оформлението на задната част също подчертава мощната стойка на BMW Concept XM. В същото време от тази перспектива автомобилът изглежда нисък и спортен. Задното стъкло се слива с каросерията почти без фуги. Новата интерпретация на дизайна проличава и от разположението на логото на BMW, което вече е лазерно гравирано на прозорците под двете колони на покрива. Това е формална препратка към BMW M1, единствения без аналог в гамата на BMW и разработен ексклузивно от BMW M GmbH модел.

В задната част широко изпъкналите арки на калниците сигнализират мощната стойка на пътя. Тя се подчертава и от тесните задни светлини с изразителна L-образна форма, които преминават през почти цялата широчина на автомобила. Самите светлини са оформени като тъмни елементи, като прецизният и хомогенен червен цвят се вижда само когато са активни. В задната броня доминират характерните за BMW M двойни ауспухови накрайници. Двойните ауспухови накрайници, разположени от двете страни, понижават обратното налягане за V8 двигателя и в същото време генерират типичния за М звук, който съпровожда внушителното разгръщане на мощността на двигателя. Вертикалното им разположение, както и хексагоналната интерпретация на ауспуховите накрайници вдъхват нов живот на тези класически икони.

Интериорният дизайн: High Performance и емоционален лукс

В интериора на BMW Concept XM изживяването на мястото на водача се отличава с типичната за М интерпретация на ориентираното към водача оформление на кокпита. Линиите и оформлението на повърхностите на арматурното табло, средната конзола, тапицериите на вратите и седалките с мощна геометрия и висококачествени материали осигуряват атмосфера с прогресивно усещане. Кафявата кожа с Vintage визия, използваниет мед и карбон прехвърлят мост между лукса и моторните спортове. Областта за водача е ясно разделена от другите зони на автомобила чрез мощна декоративна лайстна. Вътре в кокпита декоративната площ от карбон с втъкани медни нишки оформя една спортна и ексклузивна основа за индикаторите, дюзите на вентилацията и уредите за управление. Новата комбинация от индикатори с BMW Curved Display създава хармоничен баланс между традиционната ориентация към водача и модерния дигитален свят. Червените акценти на волана и средната конзола дават специфични за М сигнали за спортен дух. В центъра на средната конзола са разположени три вертикални елемента, оформени в трите цвята на логото на марката BMW M.

Разточителна и луксозна: launge зона

Максималната ориентация към водача на първия ред седалки е съчетана с екстравагантна и луксозна Lounge атмосфера в задната част на BMW Concept XM. Специалните материали, изразителните повърхности и експресивните детайли превръщат задната седалка в уникален M Lounge. Затъмнените в черен цвят задни прозорци подчертават частния характер на задната седалка. И докато в областта на водача преобладава топлият кафяв цвят на кожата, задната част е в наситен петролен цвят. Голямата задна седалка приканва към разпускане с дълбоките ниши за седене. С кожа е тапицирана единствено областта на подглавниците. Седалката осигурява познатата за BMW M спортна седалка опора за тялото. Комфортната зона за седене с ексклузивно усещане за фотьойл е тапицирана с луксозен копринен плат с ромбовидни шевове. Ексклузивното впечатление продължава и на пода с килима с дълъг косъм с ромбовидна шарка.

Осветен и скулптуриран: таванът

Визуален акцент в интериора е таванът с триизмерна призматична структура. Благодарение на индиректното и директното осветление този елемент прилича на релеф, така че таванът изглежда като ексклузивно произведение на изкуството. В комбинация с вътрешното осветление този елемент максимално експресивно подчертава комбинацията между лукс и комфорт. При вътрешното осветление на BMW Concept XM могат да бъда избирани трите цвята на BMW M.

BMW Curved Display със специфичен потребителски интерфейс

На базата на последното поколение на BMW iDrive, специфичната за М версия на BMW iDrive пренася High-Performance характера на BMW Concept XM в дигиталния свят. Потребителският интерфейс оптимално подпомага спортното изживяване за водача и е оформен в трите характерни за М цвята. Той изобразява по особено естетичен начин както режимите на хибридната система, така и чисто електрическия режим на шофиране. BMW Curved Display оптимално разгръща индивидуалния дизайн и предлага един поглед към потребителския интерфейс, който в бъдеще ще допринася за повишаване на изживяванията при шофиране във всички модели на BMW M.

НазадКоментари