Българи на подиума на “MAHLE Eco Rally 2018”

/ Запалянко

Екипажът на Ре Спорт финишира на трето място в състезанието за електрически автомобили в Словения

Славният и много сплотен екипаж Калин Дедиков - Антоанета Дедикова с BMW i3S  записаха поредно призово класиране на сцената на международния спортен авангардизъм.  Двамата се изкачиха на подиума в “MAHLE Eco Rally”, което е  кандидат за влизане в календара на Световния Е-рали шампионат за 2019 г.

Авангардното рали събра участници от шест нации, а домакините от Словения демонстрираха немска прецизност в организацията.  Заедно с уникалната състезателна програма, “MAHLE Eco Rally” има почти сигурно място в календара на ФИА за сезон 2019.  Електроралито се проведе паралелно с най-мащабното бензиново автомобилно състезание в Словения „MAHLE Rally Nova Gorica”, като на много места участниците в двете състезания  - класическо и футуристично, споделяха едни и същи скоростни отсечки.

Стартовият списък на класическото рали надхвърли 100 екипажа, електромобилите бяха 25, а продължилата над два часа официална церемония в центъра на Нова Горица бе открита с българския отбор, който получи стартов номер 1.

Първият ден бе тежък  за екипажа Дедиков/Дедикова, те трябваше да търсят начин да се адаптират към изцяло новата за тях система за провеждане на ралито с променлива средна скорост. В края на деня българите заемаха незавидната тринайсета позиция във временното класиране с огромен пасив от 2670 точки или над 4 минути изоставане от водачите. Последва дълга нощ на анализи и стратегии за подобряване на представянето на екипажа на Ре Спорт.

През втория бе намерена стратегия за  влизане в топ 10. Още на първата от петте отсечки Дедиков/Дедикова финишираха с второ най-добро  време. Последваха няколко първи времена в най-предизвикателните части от трасето - поредици от обратни завои и тесни тунели. След регрупинга в Постойна оставаха три отсечки до финала, а българите водеха в класирането за деня и се бяха  изкачили до шесто място в генералното подреждане! Дъждът в следващия етап затрудни допълнително екипажите и техните електрически автомобили, а Ре Спорт постигнаха още два най-добри резултата в отсечките. До финала оставаше единствено „пауърстейджът” - затворено трасе с многобройна публика, където електромобилите стартираха непосредствено преди участниците в класическото рали. Първи по трасето преминаха  българите, а буквално над тях кръжеше хеликоптера на организатора, предупреждавайки публиката за наближаването на безшумното, но истински бързо BMW i3S. Вероятно точно заради хеликоптера сложната системата за времеизмерване на еко ралито беше спряна и състезателите не получиха резултати от финалната отсечка. Въпреки това екипажът Калин Дедиков/Антоанета Дедикова заслужено се качиха на подиума в категорията на електрическите автомобили.

„Уникално състезание! Екипът на „АМД Горица”, ръководен от Ренато Хвала, за две години е изградил еталон за организация на еко рали и заслужено търси място в календара на ФИА. За нас беше огромно предизвикателство и удоволствие да се състезаваме в “MAHLE Eco Rally 2018” с BMW i3S, а резултатите ни зареждат с още повече амбиции да продължим програмата си в състезанията с електромобили”, заяви оптимистично Калин Дедиков.

НазадКоментари