Автономна кола вече е осъдена в Париж!

/ Информатор

Спектакъл разиграва съдебните процеси на бъдещето – когато изкуственият интелект ще носи отговорност

„Изкуственият интелект е виновен в непредумишлено убийство и трябва да възмезди пострадалите (с 2 млн. биткойна), както и да бъде подложен на препрограмиране на алгоритъма, който да бъде проверен на симулатор“, се казва в първото съдебно решение, в което една кола поема отговорност за постъпките си. Подобен процес наистина е проведен, при това в реална съдебна зала в Париж, в него участват реални прависти, които обаче играят като актьори по един фантастичен сценарии. Драматургията е доста напрегната и все пак носи някои белези на реализъм.

Сюжетът се заплита около масова катастрофа, предизвикана от компютърна грешка през 2041-а година, когато колите вече са се научили да се оправят без шофьори. Благодарение на машинната изпълнителност катастрофите намаляват значително, но грешки все пак стават и някой трябва да отговаря - в случая машината.

„Засягат се фондаментални проблеми“ - е коментирала прокурорката на Париж Катрин Шампрено – „опитваме се да изясним дали свързаните придмети могат да са виновници за произшествия и дали законът може да реши подобен проблем“. Според нея макар и фантастична, пиесата всъщност се занимава с въпроси, които реално занимават производители, полиция, застрахователи и обикновени пешеходци и шофьори.

А ситуацията далеч  не е фантастична. В САЩ вече има смъртен случай, предизвикан от самоуправляваща се кола на Uber и правосъдието така и не успя да намери решение на казуса за отговорността.

НазадКоментари