Yaris става кросоувър

/ Информатор

Малък, но вместителин и проходим – запознайте се с новия градски бестселър.

Toyota представи официално нов очарователен компактен кросоувър, изграден върху базата на градския Yaris. Той носи името Yaris Cross и е разработен за Европа, за да отговорипреди всичко на европейските вкусове и изисквания в сегмента на B-SUV моделите. Ще се произвежда във Франция, в Toyota Motor Manufacturing France (TMMF), заедно с новото поколение на хечбека Yaris от 2021 г.

Новият Yaris Cross се възползва от огромния опит в модерните хибридни технологии на Toyota, както и на дизайна на компактните автомобили и инженерната разработка на SUV моделите.

Глобалното лидерство на Toyota в областта на хибридните технологии включва внедряването за пръв път на хибридна система в автомобил от B сегмента още през 2012 г. в оригиналния Yaris Hybrid. Благодарение на несравнимия опит, придобит тогава, Yaris Cross доставя изключително поведение и ефективност със своето четвърто поколение хибридна система на задвижване.

 Като част от семейството на Yaris, Yaris Cross стъпва на новата архитектурна платформа GA-B на Toyota, предназначена за компактни автомобили. Той също споделя концепцията за „много простор в малко пространство“, която характеризира оригиналния Yaris, като представя просторен интериор с компактни екстериори размери.

Yaris Cross е истински SUV, разработен от опита на Toyota с концепцията на отличимия SUV RAV4 преди 25 години (който днес е най-продаваният SUV в целия свят), както и опита от по-скоро разработения стилен и високоефективен C-HR. Автентичните му SUV качества са подсилени от по-високата позиция на водача и интелигентната система за задвижване на четирите колела AWD-i.

 

С добавянето на Yaris Cross в гамата си, Toyota ще разшири присъствието на SUV моделите си в B, C и D сегментите.

Yaris Cross се радва на четвъртото поколение хибридна технология на Toyota. С въвеждането на първия хечбек Yaris Hybrid през 2012 г. Toyota за пръв път успешно използва пълнохибридната технология в автомобил от B сегмента. От тогава са продадени повече от половин милион единици в Европа, като се създава мощен инструмент в изграждането на обществена осведоменост и признателност в посока на технологията.

 

Yaris и Yaris Cross са първите модели, които използват последната хибридна система с 1.5-литров двигател, която е пряко заимствана от по-големите 2.0 и 2.5-литрови двигатели от новите модели като Corolla, C-HR, RAV4 и Camry. Моделът разполага с 1.5-литров, 3-цилиндров, бензинов двигател, работещ по цикъла на Аткинсън, разработен прецизно, така че да редуцира механичните загуби и да оптимизира скоростта на изгаряне на горивната смес. В резултат се постига висок въртящ момент при ниски обороти на двигателя и отлична горивна ефективност. Термалната ефективност на агрегата достига 40%, която е по-висока от съпоставимите дизелови двигатели и осигурява изключително нисък разход на гориво и ниски СО2 емисии.

 

Максималната мощност на новата хибридна система е 116 к.с. Обърнато е специално внимание на разпределението на мощността, което прави системата много отзивчива при шофиране. По отношение на СО2 емисиите, моделите с предно задвижване започват със стойности под 90 г/ км, а тези със задвижване на четирите колела - под 100 г/ км*.

*Данните са по тестови цикъл NEDC correlated; данните по тестови цикъл WLTP започват от стойности под 120г/км за модели с предно задвижване, и под 135 г/км за модели със задвижване на всички колела; всички цифри са относителни и са обект на финална хомологация.

 

Архитектурна платформа Toyota GA-B

Yaris Cross следва своя хечбек „брат близнак“ при внедряване на платформата GA-B. Тя осигурява високо ниво на устойчивост и добре балансирано шаси, което прави автомобила пъргав и маневрен.

 

Изцяло градски. Истински SUV

С Yaris Cross Toyota представя автентичен SUV с по-малък размер, предлагайки на клиентите по-висока позиция на седене, практичност и интериорен простор, които те очакват от компактен автомобил, отлично предназначен за градско шофиране.

 

Дизайнът напомня за класическите характеристики на SUV моделите с по-високото си купе и по-големи колела/ гуми, внушавайки сила и устременост.

 

Yaris Cross разполага със същото междуосие от 2,560 мм като новия хечбек Yaris, но е по-дълъг с общо 240 мм, от които 60 мм добавени отпред и 180 мм в задната част, което допринася за повече интериорно пространство. Пътният просвет е с 30 мм по-висок, а автомобилът е по-висок и по-широк, респективно с 90 и 20 мм.

 

Външни размери (мм)

Yaris Cross

Дължина

4.180

Ширина

1.765

Височина

1.560

Междуосие

2.560

НазадКоментари