Yaris – нова платформа и нов хибрид

/ Информатор

Четвъртото поколение ще има аванградно задвижване с литиево-йонна батерия

Сегментът на градските коли тази година преминава през тотално обновление.  След Renault Clio, Peugeot 208 и Opel Corsa ново поколение ще има и един от най-популярните японски модели – Toyota Yaris. Първоначално то ще бъде лансирано в Япония, но по-късно ще акостира и на Стария континент, където е сред сериозните играчи в един от най-популярните сегменти.  Четвъртото поколение се базира върху новата фирмена платформа GA-B. За разлика то кнкурентите новият Yaris не само че не пораства, но и намалява размерите си.  Дължината му е намалена с 5 мм, височината – с 40 мм, но пък ширината е увеличена с 50 мм, а междуосието – с цели 55 мм.  Това означава по-добра пътна стабилност.

Задвижването е поверено на хибридна система с 1,5-литров бензинов мотор, съчетан с електродвигател, който получава енергия от литиево-йонна батерия. Това е радикална новост за масовото хибридно задвижване на Toyota, където досега се използваше никел-метал-хидридна батерия. Промяната олекотява цалата конструкция и и увеличава ефикасността с 20%.

По-късно ще бъдат лансирани и чисто бензинови версии. Новото поколение на Yaris ще се произвежда и в големия завод на Toyota във Валансиен (Франция), където могат да се правят по 300 хил. бройки годишно.  В Европа вероятно ще дойде следващата година.  

Галерия

НазадКоментари