Yaris IV потегли от Валансиен

/ Информатор

Новото поколение и изградено върху платформата Toyota New Global Architecture (TNGA) GA-B

Свръхмодерният завод във Валансиен (Франция) започна производството на новото, четвърто поколение на Toyota Yaris. Става дума за първия компактен автомобил, базиран на новата платформа Toyota New Global Architecture (TNGA) GA-B, осигуряваща основа за повишени динамични качества, подобрена динамика на управление, поведение на пътя и безопасност, както и атрактивен дизайн. 

Стратегията на Toyota за локално производство обхваща  съответно и това на основните компоненти на автомобила: новото поколение на Yaris се задвижва от последното поколение 1.5-литров двигател TNGA, който също се произвежда в Европа – в завода на Toyota Motor Manufacturing Poland.

За да се осигури производството на базирани на TNGA автомобили, е направена допълнителна инвестиция от 300 милиона евро, еквивалентна на половината от първоначалната инвестиция в TMMF. Всички подоворазположени системи в цеховете са модернизирани с ново оборудване и технологии с цел подобряване на ергономичността и производителността. Сред основните промени и разширения е тази в цеха за пластмасови елементи, който е с увеличена с 3,500 м2 площ за помещаване на новите линии за инжектиране на полимери и боядисване, които от своя страна позволяват производството на място на нови части от пластмаса. TMMF очаква броят на постоянно заетите служители да достигне 3600 към края на 2020 г.

Лучано Биондо, Президент и изпълнителен директор на TMMF отбеляза: „Стартът на производството на четвъртото поколение Yaris бележи важна стъпка към постигането на производствената цел от 300 000 автомобила годишно. С напълно новия компактен SUV Yaris Cross, който към средата на 2021 г. трябва да стане вторият модел, напускащ нашите поточни линии, ние сме на път да постигнем амбициите си. За да осигурим производството на Yaris Cross ще инвестираме още 100 милиона евро.” Toyota Yaris е сърцевината на успешната история на Toyota в Европа, радваща се на устойчива популярност и отлична репутация за постоянна иновативност. През 2019 г., Yaris имаше принос от 20% в продажбите на Toyota в Европа (224 368 единици).

С дизайн, създаден за Европа и произвеждан в Европа (още от първото си поколение), напълно новият Yaris е с напълно нови, компактни пропорции, изразяващи стремителен характер и „готовност да потегли“, концепция „много простор в малко пространство“, означаваща просторен интериор, въпреки компактната външност и подобрени динамични качества – всичко, благодарение на качествата на платформата TNGA GA-B. Последното четвърто поколение хибридна система предлага възможности за по-дълги пробези само на електричество, както и над 20% снижаване на CO2 емисиите и разхода на гориво* при едновременно подобряване на реакцията при подаване на газ и управлението. Същевременно с това автомобилът е конструиран така че да бъде най-безопасният компактен автомобил в света и е оборудван с водещи за сегмента системи за активна и пасивна безопасност. Те включват Toyota Safety Sense (TSS), гама от технологии за активна безопасност, създадени за да помогнат за предотвратяване или намаляване на последствията от удар в широк диапазон от пътни ситуации, и първата централна въздушна възглавница в компактния автомобилен сегмент.

НазадКоментари