Хамелеонска боя от Мюнхен

/ Информатор

Повърхността на каросерията на BMW iX Flow featuring E Ink може променя цвета си в зависимост от желанията на водача.

В интериора на актуалните модели на BMW дигитализацията гарантира цялостно потребителско изживяване, което се характеризира с индивидуалност и емоционалност. My Modes предлагат на водача възможността да адаптира атмосферата в интериора изцяло към личното си настроение и желаното изживяването при шофиране. С BMW iX Flow с технология E Ink на CES 2022 премиум автомобилният производител от Мюнхен осигурява поглед към една технология на бъдещето, която с помощта на дигитализацията може да адаптира екстериора на автомобила към различни ситуации и индивидуални желания. Повърхността на каросерията на BMW iX Flow featuring E Ink може променя цвета си в зависимост от желанията на водача.

Франк Вебер, член на борда на директорите на BMW AG, отговарящ за развойната дейност: „В бъдеще дигиталните преживявания няма да се случват само на дисплеи. Истинското и виртуалното все повече ще се сливат едно с друго. С BMW iX Flow ние вдъхваме живот на каросерията."

Плавната промяна на цвета е възможна чрез специално разработено фолио на каросерията, коeто е прецизно ориентирано към контурите на Sports Activity Vehicle на BMW с чисто електрическо задвижване. Стимулирана от електрически импулси, електрофоретичната технология извежда различни цветни пигменти на повърхността, чрез които каросерията придобива желаното оцветяване. „BMW iX Flow е напредничав изследователски и дизайнерски проект и добър пример за предвиждащо мислене, което BMW Group доказва отново и отново“, каза Адриан ван Хойдонк, ръководител на BMW Group Design.

Иновативната технология E Ink създава напълно нови възможности за такава промяна на външния вид на автомобила, така че той да отговаря на естетическите предпочитания на водача, условията на околната среда или функционалните изисквания. С това технологията предлага безпрецедентен потенциал за индивидуализация на външния дизайн. BMW iX Flow с технология E Ink демонстрира този потенциал по впечатляващ начин. На тази база BMW Group продължава да развива технологиите, така че да може да се осигури една нова форма на индивидуализация както в екстериора, така и в интериора на бъдещите серийни автомобили.

Още днес избраният цвят на каросерията е израз на индивидуалността на водача. Изборът от лакови покрития на каросерията, предлаган за актуалните модели на BMW, покрива много широка цветова гама. По този начин може да се реализира желанието за особено изразителен, екстравагантен или спортен външен вид на екстериора, както и желанието за дискретна, изтънчена или елегантна визия. Всяка година ще бъдат представяни нови варианти, ориентирани към характеристиките на съответния модел, с които марката винаги да може да налага нови тенденции в областта на външния дизайн.

В бъдеще е възможна една напълно нова свобода на решенията благодарение на иновативните технологии. „Това дава на водача свободата да изразява различни аспекти на своята личност или радостта от разнообразието и да ги дефинира по нов начин при всяко пътуване“, казва Стела Кларк, ръководител на BMW iX Flow featuring E Ink. По този начин, също като при модата и статусите в социалните мрежи, автомобилът се превръща в посланик на различни настроения и ситуации от всекидневието.“  

Смяната на цвета на каросерията като принос за повишаване на ефективността

Смяната на цвета на екстериора също може да допринесе за уюта в интериора и за ефективността на автомобила. За целта се вземат предвид различните способности на светлите и тъмните цветове при отразяване на слънчевата светлина и свързаното с това поглъщане на топлинна енергия. Бялата повърхност отразява значително повече слънчева светлина от черната. В резултат на това, когато има силна слънчева светлина и високи външни температури, отоплението на автомобила и вътрешността му може да бъде намалено чрез промяна към светъл външен цвят. При по-хладно време, от друга страна, автомобилът с тъмна каросерия абсорбира значително повече топлина от слънчевата светлина. И в двата случая може да се използва специфична промяна на цвета, за да се гарантира, че мощността за охлаждане или отопление на климатичната система на автомобила може да бъде намалена. Това намалява енергийните нужди на бордовата мрежа, а с това и разхода на гориво респективно енергия на автомобила. Следователно в автомобил с чисто електрическо задвижване промяната на цвета в зависимост от метеорологичните условия може да допринесе е за увеличаване на пробега. В интериора, например, използването на технологията би могло да предотврати прекомерното нагряване на арматурното табло.

Самата технология E Ink също се характеризира с висока енергийна ефективност. За разлика от дисплеите или проекторите, електрофоретичната технология не изисква никаква енергия, за да поддържа константно избрания цвят. Токът протича само по време на кратката фаза на промяната на цвета.

Милиони микрокапсули в създаденото по мярка фолио

Електрофоретичното оцветяване е базирано на технология, която е разработена от E Ink и се използва в подобна форма при четците на електронни книги. В повърхностното покритие на BMW iX Flow featuring E Ink са интегрирани няколко милиона микрокапсули, всяка от тях с диаметър, еквивалентен на дебелината на човешки косъм. Във всяка от тези микрокапсули са разположени бели пигменти с отрицателен заряд и черни пигменти с положителен заряд. В зависимост от избраната настройка чрез електрическо поле върху повърхността на микрокапсулите се групират белите или черните пигменти и по този начин придават желания цвят на каросерията.

Повърхностите на E Ink се състоят от прецизно изрязанo фолиo от ePaper, коeто се нанася върху каросерията на автомобила. За да се гарантира, че фолирането също така възпроизвежда характерните контури на автомобила и преливането на светлините и сенките, в 3D модел съответният елемент на каросерията се разделя на отделни сегменти с различни размери и се прехвърля в двуизмерен модел. Генеративният дизайн и специалните алгоритми създават специално изработена структура за всеки сегмент, която е точно съобразена с линиите и повърхностите на каросерията.

След това съответните сегменти се изрязват от E Ink фолиo с помощта на технология за лазерно рязане. Това прави двуизмерния материал достатъчно гъвкав, за да бъде нанесен върху триизмерната каросерия. След нанасяне на сегментите от фолио и свързване на захранването за възбуждане на електрическото поле, цялата каросерия се нагрява и запечатва, за да се осигури оптимално и равномерно цветопредаване на цялата каросерия при всеки процес на промяна на цвета.

 

НазадКоментари