Wey Mocha – вдъхновен от кафе

/ Информатор

Името на китайския кросоувър звучи странно за нас, но всъщност идва от „мокачино“

Познатата у нас китайска автомобилна фирма Great Wall пусна нов, при това доста интригуващ кросоувър. Името му на български (и на руски) звучи грубо, даже неприлично, но това няма кой знае какво значение за нас, защото надали ще се продава отсам Дунава. В Русия обаче ще се продава и там може да се наложи смяна на името, защото в руския език глаголът „мочить“ си е общоупотребителната литературна дума, обозначаваща източването на пикочния мехур, а в бандитски жаргон може да означава и „убивам“.  

Името обаче няма нищо общо с нормативната или жаргонна славянска лексика, а е свързано с пиенето на кафе. Специално за кросоувърите на бранда Wey е измислена стратегията Coffee Intelligence, а за моделната гама са регистрирани следните имена: Mocha, Latte, Macchiato и Cappuccino.

Първенецът Wey Mocha е най-голям в „кафейната серия“. По размери е сравним с BMW X5: дължина 4875 мм, ширина 1960 мм, височина 1690 мм. Двигателят е напречно разположен отпред, като моторът е двулитров бензинов с мощност 204 к.с. и стартер-генератор, работещ под напрежение 48 волта, който може да помага на мотора с допълнтилни 9 к.с.

НазадКоментари