Възход и падение на електричките в Европа

/ Информатор

Средно те вече са 10,3% от пазара. Но някъдe достигат до 63,7%, а други ги няма в статистиката

Европа вече е стъпила в електрическата ера, като средно за континента 10,3 % от пазара на нови коли е зает с чистокръвни електрички, показват данни на JATO. Това обаче не означава, че всички са равномерно навлезли в светлото електрическо бъдеще.

Статистиката на средните числа може да бъде много манипулативна, както се доказва и от стар китайски пример. По времето на Мао там  2% са хапвали месо, а 98% - ориз, но партията е доклдвала бодро, че за всички има „месо с ориз“. По същата логика и всички европейци сме електоромобилисти, но някои са много повече от други. А трети въобще ни няма.

Най-напред в бъдещето са норвежците, където 63,7% от новите коли са чисти електрички. На второ място е Холандия с 19,85, а на трето Швеция с 19%. В дъното на класацията е Кипър с 0,8%. България я няма, най-вероятно защото не е предоставила статистически данни, а ако ги е предоставила - не са верни.  Дълго време унас КАТ криеше данните, а новите коли се отчитаха като сбор от цифрите на търговците. После данни се появиха, но те не отчитаха бизнеса  с дерегистрации на нови коли.  Това е друга тема, но заради този стар проблем сега за съжаление ни няма и в данните за прогреса на Емропа към електромобилната революция. Може пък така да е и по-интересно. И революцията да ни изненада.

Топ 10 на страни в Европа - пазарен дял на електромобили

Норвегия

63,7 %

Холандия

19,8 %

Швеция

19 %

Австрия

13,8 %

Германия

13,5 %

Швейцария

13,3 %

Дания

13,2 %

Великобритания

11,6 %

Люксембург

10,3 %

Франция

9,8 %

 

НазадКоментари