Затваряне на завод за тежки дизели може да застраши френския флот

" />

VW в скандал и с подводници

/ Информатор

Затваряне на завод за тежки дизели може да застраши френския флот

Министърът на икономиката на Франция Бруно Льо Мер е поискал разяснения от VW Group по скандал, засягащ боеспособността на френските военноморски сили. Става дума за подразделението Man Energy Solutions, което произвежда тежки дизелови двигатели. Те се монтират на френските ядрени подводници Barracuda и могат да движат субмарината, когато ядреният реактор е деактивиран.

Двигателите са уникални и не могат лесно да бъдат заменени, още повече, че става дума за военна техника с особен режим.  Man Energy Solutions обаче в момента има план за преструктуриране и предвижда съкращаване на предприятието в Сен Назар (Франция), а това може да наруши плановете на флотското началство.

Съобразно договора си немската фирма не може да взема едностранно подобни решения за преструктуриране, защото те засягат сигурността на чуждата държава. Подводниците Barracuda ще са в експлоатация до 2060 година, като тяхната боеспособност е стратегически проблем, защото конвоират всяко излизане в морето на самолетоносачи, както и на подводни ракетоносачи.  

НазадКоментари