VW крие името си от спортна зала

/ Информатор

Партията на крайната десница провежда конгрес във Volkswagen Halle

Нямат край публичните скандали около Volkswagen. Последният е от тази седмица и свързва производителя на автомобили с партията на крайната десница „Алтернатива за Германия“. А подобна връзка е особено неприятна за фирмата, която чисто исторически има своите корени в нацистка Германия и упорито се стреми да се изчисти от това „родилно петно“.

Самата случка е доста банална. Партията е наела спортна зала за конгреса си, а залата носи името на спонсора на местния басткетболен отбор (VW). Става дума за сравнително скромна провинциална спортна зала с 8 хил. места в Брауншвайг. Тя се използва за спортни мероприятия, концерти и за различни събрания и манифастации. На практика всеки може да я наеме, включително автомобилна фирма, а над главата на зрителите и на фасадата стои името на VW заради спонсорството. След като са разрешили на партията да си направи сбирката (и са взели парите й) органазиторите спешно са покрили думата Volkswagen, за да се избегне връзка с партията. От което пък произлиза още по-голям скандал.

Всъщност VW е наистина старателен в стремежа си да избегне всякаква връзка с политическия популизъм и – особено - с  крайната десница в Германия, която там лесно може да бъде обвинявана и в нещо нацистко. В случая партията е най-вече антимигрантска, но това автоматично води и до подобна аналогия и заради това фирмата е покрила името си. Иваче VW вече няколко пъти  е отправял безпрецеднтни за фирма политически послания против „възхода на популизма“.  

НазадКоментари