" />

Втора смърт на Borgward

/ Информатор

"Първи народен съд" в Пекин обяви официалния банкрут на възродената германска легенда

"Първи народен съд"  в Пекин обяви официалния банкрут на Borgward. Вторият живот на възродената германска легенда продължи твърде кратко. Планът бе амбициозен, но се сблъска както с тежките проблеми на автомобилната индустрия в света, така и с последиците на глобалната пандемия преди две години. Кризата на Borgward започна реално тогава, а сегашното решение на съда просто поставя юридическата точка на една тъжна история. 

Възродената германска автомобилна марка Borgward има тежка съдба. Тя направи една от най-красивите коли на ХХ вeк – Izabella. Фалитът й в средата на ХХ век е тъмна история на завист и икономически спекулации, в която се съсипва и един от талантливите автомобилни предприемачи Карл Боргвард. През 2018 възродената от наследниците му фирма  попадна под властта на „китайския Uber“ - доставчикът на мобилност Ucar. Този странен икиномически модел се оказа витален за известно време в Китай, но пандемията и всичко лошо, свързано с нея нанасе нов удар. 

Borgward е славно автомобилно име с драматична история. След Втората световна война Карл Боргвард прави наистина красиви и вълнуващи коли, но е докаран до фалит - не толкова заради лош мендижмънт, колкото в резулатат на нещастно съвпадение на проблеми и ловки интриги от страна на конкуренцията. Възраждането на бранда бе дело на китайски капитали и на наследника му. Фирмата показа няколко перспективни модела, но затъна в загуби и вече си замина окончателно.

Автомобилната красавица Izabella - галерия

НазадКоментари