Вълна от поръчки залива JLR

/ Информатор

Jaguar Land Rover не смогва с производството, търсят се чипове

Jaguar Land Rover  е засипан от поръчки, като вече над 200 000 клиенти очакват колите си. Над 60% от о тях са за Range Rover, Range Rover Sport и Defendеr. Ръководството на фирмата подписва нови споразумения за партньорство с доставчици, които съществено допринасят за по-бързата доставка на чипове и задоволяване на търсенето.

В основата на Reimagine стратегията на фирмата е бъдещето на модерния лукс за съвременния клиент и постигане на нетни нулеви въглеродни емисии до 2039 г. Програмата за трансформация Refocus донесе още £250 милиона през първото тримесечие, в допълнение към £1,5 милиарда през изминалата фискална година.

Продажбите на електрически автомобили (BEV, PHEV и MHEV) се подобриха до 66% спрямо 64% през четвъртото тримесечие на 2022 г. Планирани са инвестиции от £2,6 милиарда за цялата година, за да бъдат изпълнени целите от стратегията Reimagine, включително бързото електрифициране на продуктовото портфолио:

  • Range Rover BEV ще бъде пуснат на пазара през 2024 г. като част от шестте нови модела Range Rover, Defender и Discovery, планирани до края на 2026 г.
  • Трансформацията на Jaguar в изцяло електрически луксозен бранд се очаква преди края на 2024 г., когато първите нови автомобили ще бъдат разкрити.

В ход са планове за постигане на амбициозни одобрени от SBTi цели за 2030 г. за намаляване на емисиите на парникови газове в операциите с 46% и в цялата верига с 54% на автомобил.

Стартира програма за отворени иновации с Plug and Play през първото тримесечие, която ще насърчи сътрудничеството с прохождащи на пазара фирми за свързаност, дигитални услуги, индустриални операции, както и електрификация и устойчивост. Коментирайки бизнес представянето за тримесечието, Тиери Болоре, Главен изпълнителен директор на Jaguar Land Rover, споделя: „Нашата стратегия да предоставим бъдещето на модерния лукс на клиентите ни продължава с бързи темпове, докато ускоряваме плановете си за изцяло електрически бизнес. Въпреки че затрудненията с глобалните доставки на полупроводници и блокирането на COVID-19 в Китай повлияха на нашите бизнес резултати през това тримесечие, имам удоволствието да потвърдя, че имаме необходимата организация, за да отговорим на кризата. Стремим се да възстановим растежа на производството и да постигнем по-големи обеми през второто тримесечие."

Въпреки силното търсене и рекордни поръчки, продажбите продължават да бъдат ограничени от глобалния недостиг на чипове и полупроводници. За щастие, се очаква в най-скоро време постeпенно подобрение в доставките на нови луксозни премиум автомобили Jaguar Land Rover в световен мащаб. Продажбите през първото тримесечие на фискална 2023 г. (април-юни 2022) възлизат на 78 825 автомобила, почти сходни с последното тримесечие на 2022 г. Общият брой на поръчките възлиза на почти 200 000, като моделите с най-голям интерес са новият Range Rover, Range Rover Sport и Defender – с над 60% от целия обем. Приходите през първото тримесечие на 2023 г. са £4,4 милиарда. Очаква се финансовото представяне да се подобри още значително през годината, включвайки по-бързи доставки, дългосрочни споразумения за партньорство, както и увеличаване на производството на нови Range Rover и Range Rover Sport автомобили.

НазадКоментари