Велика Бавария vs Малка Швабия

/ Информатор

Най-голямото американско BMW срещна най-малкия европейски Daimler, при това точно в България

Х7 e най-голямото BMW -  тежи 2395 кг и е дълго 5151 мм. Срещу него в неравен паркингов двубой се изправи Smart Fortwo, около два пъти по-малък на дължина  (2,7 метра), три пъти – на тегло  (750 кг) и около 4 пъти на мощност (340 к.с. vs 84 к.с.). Срещнаха се, снимаха се и се разминаха приятелски – както става в живота, а  и по пазарите.

 

Всъщност точно тези две коли няма за какво да спорят, въпреки че са част от най-атрактивния автомобилен двубой в света – битката на Mercedes с BMW. Обаче тук няма реална битка, защото всеки си е в своята категория. Все пак дребосъкът показва докъде може да се концентрира рационализмът на европейците, а  гигантът - докъде може да стигне мегаломанията на американиците? Ами до BMW Х7 - една извисена 7-а серия, макар че технически е по-скоро пораснала Х5. Каквото и да е, на пръв поглед е чужда на евроепейския автомобилен разум, а на практика – му харесва и на него.  А особено пък на българите. У нас миналаг година са били продадени 84 бройки Х7 -  само с пет по-малко от разумната , бърза и удобна Х3 и с цели 14 повече от класическата лимузина на 5-ата серия.

Глупаво е обаче да обсъждаме предпочитанията на хората, които са избрали огромния простор и не са се притеснили от гигантските ноздри и солидните габарити. Те по-добре си знаят какво са търсили и ще оценят какво получават срещу солидната сума която изплащат.

А в случая най-иинтересното от интригата е доколко най-гигантската баварка все пак е запазила онова, което хората обичат в баварките – скоростната тръпка, стабилността в завой, вълнуващата динамика или както твърди фирмената пресслужба „радостта от шофирането“. Това ще се разбере в теста, който ще бъде публикуван изцяло утре.

 

НазадКоментари