ВАЗ заема таблото на Duster

/ Информатор

Обнованата Lada Largus ще копира интериора на румънския флагман

Частични снимки на интериора на обновената Lada Largus изтекоха през фирменото изданиe AvtoVAZ News. Те са доста неясни, но все пак се вижда натрапчиво сходство с интериора на Dacia Duster. Приликите засягат предния панел, подлакътниците, волана централния тунел.

Разбира се, тези прилики може и да не са осъдителни от гледна точнка на интелектуалното пиратство. Всъщност Dacia и AvtoVAZ са две подразделения на Renault Grouр, така че преливането на технологии от едното в другото е неизбежно, още повече че двете оформята евтината част от продуктите на групировката и максимланата унификация на части и цели устрояства е закон на икономията на разходи. Именно заради техническата унификация обаче двете подразделения би трябвало да държат повече на самостоятелния дизайн, за да прекарват чрез него и собствена идентичност.

Всъщност споделянето на технологии между Dacia AvtoVAZ може да доведе до канибализация на сравнително ограничени пазари, където двате бранда се продават успоредно – примерно в Русия и бившите съветски републики. За Европа обаче подобен проблем няма, защото ВАЗ е спънат от екологичните изисквания.  

Новата Lada Largus, освен дизайна, ще получи и други компоненти, които вече се продават с Dacia – примерно аудионавигационтната система с камера за заден ход, парктроник и т.н.

НазадКоментари