В петък стартира Еко Е - рали България 2021

/ Запалянко

19 екипажа са подали заявка за участие в авангардното състезание

На 30 юли, за девета поредна година стартира екологичното автомобилно рали на България и ще посреща най-зелените превозни средства в тридневна автомобилна надпревара по пътищата на страната. До момента заявки за участие са подали 19 екипажа, като сред тях има участници от Сърбия, Румъния и Украйна. Очаква се от Испания да пристигне и наблюдателя на Международната автомобилна федерация FIA Давид Доминго.

Еко E-ралито ще стартира в петъчния ден на 30 юли от столичния площад „Александът I Батенберг“ и ще финишира в неделя 1 август на територията на ТехПарк София. Участниците ще изминат 473 км по пътна книга от които 102 км са регулаторни тестове – специални етапи с предварително зададена задължителна скорост с транзитни и скрити часови контроли, които ще определят класирането. Маршрутът преминава през редица исторически местности,  паметници, природни гледки и е с акцент българската природа, традиции и култура. Автомоблите ще бъдат зареждани чрез мобилни зарядни станции осигурени от фирма eCars. За добро настроение домакините са предвидили забавни активности за екипажите, както и закачливи изненади с награди, тематично свързани със зелената идея на ралито.

Събитето се организира от Съюза на Българските Автомобилисти, Автомобилна федерация на България и Спортен клуб “Интерспиид Нова Генерация“. До участие се допускат само  100 % електрически автомоболи, а всеки екипаж се състои от пилот и навигатор.

„Състезанието има изключително голямо обществено значение. Ралито е още един начин да пропагандираме идеята за чиста околна и здравословна жизнена среда, както и създаването на подходящи рамкови условия за насърчаване на екоиновациите и инвестициите в потреблението на екостоки и услуги. Това е поредната отговорност с която от години се ангажира неправителствения сектор с надеждата законотворците да  стимулират клиентите при избор на нов автомобил да предпочетат коли с алтернативни енергийни източници. Ралито доказва със своето девето издание, че електрическите автомобили и тези с електрическо задвижване са нашето недалечно бъдеще, защото те вече заемат място в настоящето ни. Състезанието не е за скорост, а е по-скоро демонстрация на най-новите технологии насочени в автомобилостроенето за по-ниска консумация на енергия успоредно с необходимия комфорт и безопасност по време на шофиране.“, споделя главния инициатор на еко ралито Валя Панталеева, председател на спортен клуб “Интерспиид Нова Генерация“.

Заявки ще се приемат до 28 юли, като преди старта комисия ще направи технически преглед на автообилите и ще допусне до участие само превозни средства задвижвани от алтернативна енергия по правилника на проявата.

Програма и часови график на IX  Международно Еко Е- Рали БЪЛГАРИЯ 2021:

30.07.2021   17:00 ч

Церемониален старт по откриване и старт на етап 1

Място: София, площад Александът I Батенберг         

(472 км обща дължина на маршрута, разделен е на два етапа с 10 регулаторни тестове ). Маршрутът и контроли са описани в пътен карнет.

Екипажите стартират с интервалът между колите от 1(една) минута.

 

1-ви  ЕТАП          Петък,  30 юли 2021

                               София-Старосел (включва 3 регулаторни теста)

                               Събота, 31 юли 2021

                               Старосел-Перущица-Старосел (включва 3 регулаторни теста)                                                                 

2-ри ЕТАП          Събота, 31 юли 2021

                             Старосел – Хисаря -Старосел  (включва 2 регулаторни теста)                      

Неделя, 01 август 2021

                             Старосел – Панагюрище-Вакарел-София (включва 2 регулаторни теста)                    Финал и награждаване: 17:30

Място: ТехПарк,София

 

Партньори на тазгодишото на IX  Международно Еко Е- Рали БЪЛГАРИЯ 2021 са eCars, ТехПарк, ЗД Булстрад, минерална вода Ледина, Бор-Чвор и Биохрани Органик.

 

НазадКоментари