" />

Урoк по шофиране от Трентинян

/ Анализатор

Великият актьор бе истински пилот с участия в "Монте Карло" и "24-те часа на Льо Ман". Вижте негов урок

Френският актьор Жан-Луи Трентинян почина миналия месец на възраст 91 години.  Той остави солидна следа в историята на европейското кино и специална – в сърцата на автомобилните хора. Първият филм с негово участие е „И Бог създаде жената“ от 1956 – с който изгрява звездата на Бриджит Бардо, а последният е сниман само преди 5 години – през 2017. Освен  актьор е бил сценарист и режисьор – при това в златната епоха на френското кино.  Между 1956 и 2017 почти няма година, в която да не е пускал филм, а в някои години са и по два.

Най-ярката страница в дългата му и успешна артистична кариера е „Един мъж и една жена“ от 1966. Мелодрама с дъх на бензин, събрала над 40 награди, включително Оскар и Гран при на Кан. Онези награди са по-истински от днешните, защото са от времето преди индустрията на филмовите фестивали да се разпространи като епидемия по цял свят, роейки безброй всякакви титли и призове. 

В тази сантиментална драма той играеше автомобилен състезател, и това бе основен елемент в инригата на сюжета.  По онова време тази професия е била смятана за особено романтична, впрочем средата на века е и най-вълнуващото време за самите автомобили, които по това вече време стават масово достъпни, настаняват се не само в гаражите, но и в мечтите. 

И романтиката на тогавашните автомобили може да се почувства от филма. Във филма са включени реални кадри от рали Монте Карло и от Льо Ман, като зад волана на състезателната кола по трасето на Монте Карло е бил самият Трентинян. ВСъщност Трентинян е ибл истински пилот с реални участия в рали Монте карло и 24-те часа на Льо Ман. А наскоро Youtube приппомни негови телевизионни клипове от 80-те години, в които той предстява Peugeot 505 и неговите конкуренти. 

 

НазадКоментари