Турция в бизнеса с електричките?

/ Информатор

Под егидата на президента Ердоган се подготвя масов модел с автономност над 500 км.

„Ние разработваме електромобил, способен да се справи с конкуренцията“, е обявил турският министър на промишлеността Мустафа Варанк.  „За нас това не е банален проект за кола. Това е технологичен проект, който ще трансформира цялостната автомобилна индустрия и ще засили позициите на турската индустрия на международната сцена“, е подхвърлил гордо той.

Проектът се разработва от години, под държавна опека, като в него са обединени 5 големи турски фирми, всяка от които притежава по 19% от капитала на общото предприятие. Последните 5% са собстевеност на Съюза на търговските камари и борси. Проектът се развива по план, като през 2022-а вече ще има промишлено производство на електромобили. Дотогава трябва да се подготви и мрежата от пунктове за зареждане.

Турция по принцип има развита автомобилна индустрия и заводи на Renault, Toyota, Fiat, Ford... но опитите да създаде свой национален бранд се оказват неудачни. Това бе и лична амбиция на Ердоган, която засега е неудавлетворена, а реализацията й става по-тредна здаради иконимическите проблеми на страната. Преди десетина година в Женева дори имаше прототип Tugra (султански подпис), който така си и остана само протитип. При елекромоблитите изграждането на собствен бранд може и да е по-лесно, тъй като технологично те са по-прости. Въпросът на въпросите сега е откъде ще се доставят батериите - проблем, пред който вече застават озадачени и европейските производители. Литиево-йонните акумулатори изискват редки метали като Кадми и Литии, а находищата и производството им вече са под контрола на китайци. 

Назад



Коментари