Тук се ражда бъдещето на BMW

/ Иноватор

Новият развоен център FIZ е сърцето на глобалната мрежа за научноизследователска и развойна дейност

Наскоро откритият център за развойна дейност FIZ Nord BMW Group е своеобразно сърце на глобалната мрежа за научноизследователска и развойна дейност. Впечатляващият от архитектурна гледна точка комплекс превръща последователно развивания FIZ (съкращението идва от Forschungs- und Innovationszentrum - център за изследвания и иновации) в едно от най-големите средища за научноизследователска и развойна дейност в Европа и е израз на ясния ангажимент към Германия като локация за развитие. FIZ Nord е крайъгълен камък в дългосрочната програма FIZ Future, в която компанията вече е инвестирала около 1 млрд. евро.

Професор Раймунд Нойгебауер, президент на Дружество Фраунхофер, лорд-кметът на Мюнхен Дитер Райтер, Оливър Ципсе, председател на Управителния съвет на BMW AG, както и Франк Вебер, изпълнителен директор по развойната дейност, ръководителят на човешките ресурси Илка Хорстмайер и Манфред Шох, председател на Общия съвет на работниците на BMW AG, стартираха първия от общо 100 ултрамодерни тестови стенда и така тържествено откриха прогресивната сграда.

На обща площ над 150 000 м2 - което е приблизително половината от площта, върху която се провежда Октоберфест в Мюнхен, специалистите на BMW Group вече разработват хардуера и софтуера за бъдещите модели автомобили. Около 120 висококвалифицирани строителни специалисти и над 1100 работници са работили на строителната площадка през последните години. Освен с огромните размери на строежа, строителната дейност е белязана и от най-новите технологии в областта: строителните инженери са използвали виртуални симулационни методи като например симулация на вятър и Designcomputing, за да валидират иновативния дизайн на сградите. Сградата следва принципа на технологията Smart Building и на дигиталното мрежово управление - по този начин енергийната ефективност може да бъде увеличена значително и преди всичко специфичните строителни процеси могат да бъдат последователно дигитализирани.

„Във FIZ всеки ден работим върху автомобилите на бъдещето. Тук ние разработваме технологиите, които формират мобилността на утрешния ден и гарантират, че нашите премиум автомобили ще доставят радост в дългосрочен план“, каза Оливър Ципсе, председател на Управителния съвет на BMW AG. „С FIZ Nord правим следващата голяма крачка в нашата трансформация - като правим нашата развойна дейност адекватна за бъдещето - дигитална, цялостно свързана и по-гъвкава от когато и да било, за да въведем технологиите от утрешния ден и след утрешния ден в серийно производство. По този начин ние укрепваме ролята си на високотехнологична компания, а на Германия - като място за развойна дейност.“

FIZ в Мюнхен въплъщава трансформацията в автомобилно развитие на BMW Group като никоя друга сграда. За новите фокус теми в областта R&D като електрификация, дигитализация и увеличаване на свързаността FIZ вече покрива необходимите структурни изисквания. Като "data driven company" BMW Group разполага с огромен планиран капацитет за обработка на данни - комплексът FIZ разполага с над 20 000 сървъра и капацитет от над 90 петабайта за съхранение на данни, което съответства на обем от данни от 24 милиарда снимки от смартфон по 4 MB. Ежедневният обмен на данни на FIZ в Мюнхен е 115 терабайта - като в тях не влизат данните от Data Center-а за автономно шофиране в Унтершлайсхайм.

За първи път всички специалисти, разработващи системи за задвижване на автомобили, работят под един покрив във FIZ Nord - независимо дали тяхната дейност е насочена към модерни и високоефективни бензинови двигатели или към последно поколение електрически задвижвания. Това е предпоставка за интензивен трансфер на данни и по този начин - и за обмен на знания заедно с технологиите, като по този начин BMW Group създава важен компонент в развитието на компетенциите на своите служители. Над 2000 служители, работещи в областта на цялостната интеграция на автомобилите, извличат ползи от близостта на използваните всекидневно изпитателни стендове. В отделената зона на завода със стендове и измервателни уреди има 100 стенда и 200 лаборатории, оборудвани с най-модерни технологии.

Проверка, тестване и защитни съоръжения за хардуер и софтуер, както и създаване на прототипи са сърцето на концепцията, която интегрира всички важни функции и трябва значително да подобри работените процеси.

Франк Вебер, ръководител на отдела за развойна дейност: „При BMW прецизността по отношение на техниката е по-силно застъпена, отколкото при която и да било друга марка. Във FIZ, нашия най-важен R&D център, тупти сърцето на технологиите в BMW Group. В новия FIZ Nord ние фокусираме нашата сила за създаване на иновации и съществени компетенции за бъдещето. Тук се изгражда най-съвременен технологичен кампус със 100 тестови стенда, 200 лаборатории и работна среда в мрежа, в която нашите служители работят за бъдещето.“

С FIZ Nord BMW Group поставя нови мащаби по отношение на архитектурата и функционалността. Центърът за проектиране Nord, двата свързани комплекса с офиси и сградата с изпитателни стендове и измервателни уреди ще бъдат дом на около 4800 специалисти, разработващи автомобили. Функционалистичният стил на сградата символизира движения от хардуера индустриален характер на FIZ. Лофт атмосферата на сградата подчертава ориентацията на компанията като Tech Company. BMW Group си поставя за цел да отразява нуждите на служителите си в сградата и за целта е направен мрежов анализ за целите на архитектурното планиране. Не на последно място, структурата на сградата трябва да насърчава сътрудничеството и да стимулира обмена - с мултифункционални области на проекти за интердисциплинарно сътрудничество. „С центъра за проектиране Nord пишем история на успеха на нашия най-голям технологичен кампус. Ние буквално изграждаме бъдещето на BMW Group: FIZ Nord е важен етап в нашия проект FIZ Future”, обяснява Илка Хорстмайер, директор по човешки ресурси и ръководител на трудовата дейност. „Новата работна среда събира нашите служители на база на теми и функции и поддържа нашата сложна интеграция, както и модерното разработване на превозните средства“.

Програмата FIZ FUTURE

FIZ Nord е голяма стъпка към широкообхватния и дългосрочен план в програмата за градско развитие FIZ Future. Още преди няколко години компанията установява, че за да посрещне технологичните предизвикателства на XXI век се нуждае от разширяване и реорганизация на своите компетенции. През 2014 г. BMW Group изработва опорните точки на програмата в рамките на конкурс с Мюнхенския департамент за градско планиране и строителни разпоредби и с активното участие на местните жители.

Историята на FIZ            

Започналият да се изгражда в средата на 80-те години, открит през 1990 г. и оттогава непрекъснато разрастващ се R&D център на BMW Group от десетилетия е дом на инженери, разработващи двигатели, на дизайнери, на специалисти по каросерии, по окачвания и по електроника - но също така и на физици, химици, изследователи на материали и софтуерни инженери. Също така в университетския кампус към съоръжението работят и закупчици, планиращи производството специалисти и специалисти по производството, както и много други специалисти, необходими за процеса по разработване на съвременни автомобили. Във FIZ се създават всички модели за всички марки и пазари на BMW Group. Този център е като мозъчен тръст и нервен център на компанията, през него минава всичката информация от мрежата за изследователска и развойна дейност на компанията по цял свят, тук се взимат решения за нови технологии и автомобилни концепции.

НазадКоментари