Тръмп отново плаши Европа с мита

/ Информатор

„Търговските войни се печелят лесно“, подхвърля президентът на САЩ като гледа лошо към европейските коли

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново заплаши европейските производители с въвеждане на вносно мито върху автомобилите в отговор на заплахата, че Европа ще отговори на неговите мита върху вноса на стомана и алуминий. „Ако ЕС поиска да увеличи допълнително и без това високите си тарифи и бариери пред компаниите от САЩ, ние просто ще наложим такса на техните коли, които свободно заливат САЩ, докато за нашите коли е невъзможно да се продават там,.. огромен търговски дисбаланс“, е обявил той чрез профила си в Twitter.

В момента САЩ облагат сглобените в Европа леки коли с 2,5%, а пикапите с 25%. Европа има общо мито от 10% за всички типове коли, сглобени извън Общността. Всъщност повечето от европейските коли, които се продават в САЩ, се правят в заводи в САЩ, така че проблемът не е точно в тях, а е по-скоро в липсата на американски износ към Европа. Той обаче е слаб не толкова заради вносното мито, колкото заради голямата разлика в качествата и размерите на американските машини, които просто не пасват на европейските консуматори. Японските и корейските коли се продаваха много повече от американските при същите вносни условия (те вече са променени) просто защото съответстваха на европейските вкусове, нужди и доходи.

„Европейският съюз – брутален. Те са брутални към нас“, казва открито в реч във Флорида Тръмп в отговор на изявлението на еврокомисарката по конкуренцията Маргрете Вестагер, че ЕС ще „защитава европейската индустрия и световната търговска система“. Тя определя повишаването на тарифите за стомана и алуминий като „едностранни действия на Тръмп, които засягат не само работните места, но и цялата система от правила, върху която се базира работата на глобалната икономика“.

САЩ са пазар за около 15% от продукцията на Mercedes и BMW, на 12% от продажбите на Audi и 5% на VW. Всички те имат заводи за сглобяване в САЩ, но търговският дефицит на САЩ към Германия е 22,33 млрд долара, а към Великобритания 7 млрд долара. Миналата година Организацията на германските автопроизводители обяви, че „САЩ ще се прострелят сами в крака, ако се опитат да наложат тарифни или търговски бариери“.

Миналата седмица обаче Тръмп все пак въведе 10% мито върху стоманата и 26% върху алуминия. В отговор шефът на ЕС Жан-Клод Юнкер обяви, че ЕС ще наложи мито „върху мотоциклетите Harley-Davidson, бърбъна и джинсите“. Това прозвуча малко подигравателно, а Тръмп написа, че „търговските войни са лесни за печелене“. През януари той подхвърли, че митото върху европейските коли може да стигне до 35%, припомня Reuters.

НазадКоментари