Тотална електрификация на Stellantis

/ Информатор

4 нови платформи ще покрият цялата гама с акумулаторни версии

Новият автомобилостроителен гигант Stellantis се насочва устремно към електрификацията. Изпълнителният директор Карлос Таварес обяви нова стратегия, според която още в това десетилетие цялата гама на всички (отсам и оттатък –атлантически) брандове ще бъде тотално електрифицирана. Това ще стане с помощта на 4 глобални платформи, върху които ще могат да се създават различни моделни семейства.

 

В момента PSA прави своите електрички на модифицираната eCMP платформа, която ще бъде заменена от  STLA Small. Върху нея ще бъдат направени малките, градските и част от компактните модели. Абревиатурата STLA показва, че става дума за продукт на новото обединение Stellantis - STLA e борсовият му индекс. Обозначението засега е просто оперативно и в бъдеще може да се промени

Освен това ще има платформи за семейни (Medium) и големи коли (Large), както и  Frame - за американски SUV и пикапи. Платформите ще влязат в действие до 2024 година, като постепенно ще покрият цялата гама на всички брандове. Според Карлос Таварес до 2024 година електромобилите вече ще имат пробег с едно зареждане от порядъка на 800 км и ще бъдат значително по-удобни за експлоатация.

Стардартизацията в рамките на Stellantis ще позволи големи икономии от мащаба и на практика ще направи прехода към електрическа мобилност икономически възможен. Друго важно направление за групировката е да запази контрола върху цялата верига на доставки, което означава и да осигури собствено производства на батерии.  За тази цел вече се строят два завода – един във Франция и един в Германия. В тях освен PSA участва и нефетният гигант Total.

НазадКоментари