Тънкости на баварската хибридология

/ Информатор

Новото задвижване на Active Tourer 225 xe има 50 км чист електрически пробег заедно с привичния комфорт и динамика

Най-новите разработки в областта на технологията на акумулаторните клетки за Plug-in хибридните модели на BMW разширяват възможностите за радост от шофирането с нулеви локални емисии в града и извън него. С новото поколение батерии на BMW 225xe Актив Турър електрическият пробег се увеличава с над 25% до 55 – 57 км. Оптимизирана е и ефективността на задвижването. Новото BMW 225xe Актив Турър, което чрез специфичното си за хибрида задвижване на четирите колела винаги ситуативно разпределя мощността на своя двигател с вътрешно горене и електромотора между всичките четири колела, има среден разход на гориво от 2,1 до 1,9 л/ 100 км, което означава понижение от над 15%. Съответстващите стойности на СО2 емисиите са понижени до 47 – 42 г/ км, средният разход на електроенергия е от 14,2 до 13,5 кВтч/ 100 100 км.

Значителното увеличение на електрическия пробег се дължи на повишения капацитет на литиево-йонната батерия - от 7,7 до 10 кВтч капацитет при непроменени външни размери. Тя може да бъде захранвана с енергия от конвенционални домакински контакти за около 5 часа. На BMW i Wallbox същото зареждане отнема 3 часа и 15 мин. Буксата за зареждане е разположена под отделен капак на предния ляв страничен панел. Високоволтовата батерия е монтирана компактно под задната седалка и не вреди на багажния обем (400 литра). Чрез сгъване на серийно разделената в съотношение 40 : 20 : 40 облегалка на задната седалка в зависимост от нуждите вместимостта на багажника може да бъде увеличена до 1 350 л.

Шофирането с нулеви локални емисии в града и извън него, както и неограничената пригодност за дълги пътувания се осигурява от Plug-in хибридното задвижване на новото BMW 225xe Актив Турър. То се състои от 1,5-литров трицилиндров бензинов двигател с технология BMW TwinPower Turbo и мощност 100 кВт/136 к.с., който предава мощността си към предните колела чрез шестстепенна трансмисия Steptronic, както и електромотор с мощност 65 кВт/88 к.с., който задвижва задните колела. Максималната системна мощност на двата агрегата е 165 кВт/ 224 к.с., максималният системен въртящ момент достига 385 Нм. Благодарение на интелигентно съгласуваното взаимодействие на двата двигателя се създава специфично за хибрида задвижване на четирите колела, което оптимизира сцеплението, стабилността на пътя и пъргавината на новото BMW 225xe Актив Турър при лоши метеорологични и пътни условия. Бързите реакции на системата, идеалното разпределение на теглото между осите и особено спонтанното разгръщане на мощността на задвижващият задните колела електромотор осигуряват винаги оптимално съгласувано със ситуацията на пътя предаване на мощността. Благодарение на това се постига уникална в сегмента на BMW 225xe Актив Турър ниво на сигурност, комфорт и динамика. Хибридният модел ускорява от 0 до 100 км/ч за 6,7 сек. Освен това електрическият Boost на задвижващата система осигурява допълнителни резерви от сигурност и интензивен спортен дух, например при изпреварвания по междуградските пътища. Максималната скорост на новото  BMW 225xe Актив Турър е 202 км/ч. В чисто електрически режим на движение максималната скорост е 130 км/ч.

Предвиждащото управление на енергията на задвижващата система на новото BMW 225xe Актив Турър осигурява максимална ефективност и радост от шофирането, като при управлението на режима на шофиране се ползват и данни от навигационната система, за да може при активирано водене по маршрута да се взима под внимание и профилът на трасето. Освен това чрез превключвателя на контрола на шофирането водачът може да активира не само режимите SPORT, COMFORT и ECO PRO, но и с бутона eDrive на средната конзола да влияе и на взаимодействието между двигателя с вътрешно горене и електромотора. В стандартната настройка AUTO eDRIVE системата осигурява оптимално взаимодействие на двата агрегата при всякакви ситуации на пътя. Режимът SAVE BATTERY позволява по време на движение нивото на заряд на високоволтовата батерия да бъде поддържано или повишавано, за да може капацитетът на батерията да бъде на разположение за по-късно чисто електрическо шофиране, например в градски условия. С големия си електрически пробег и ниските емисии на СО2 новото BMW 225xe Актив Турър в зависимост от оборудването се облага с понижени данъци за служебни автомобили в Германия.

Новото BMW 225xe Актив Турър серийно се оборудва с акустична защита на пешеходците (за Модел М Спорт тя вероятно ще се предлага от ноември 2019 година). При чисто електрическо шофиране и скорост между 0 и 30 км/ч чрез система от високоговорители се генерира неподражаем, създаден специално за електрифицираните модели на BMW звук, който привлича вниманието на другите участници в движението върху приближаващия се автомобил, без да понижава акустичния комфорт на пътниците. Освен това специфичното за модела серийно оборудване включва 17-инчови алуминиеви джанти, навигационна система, 2-зонова автоматична климатична инсталация и стационарно отопление. Предварителното кондициониране на интериора може да бъде активирано и дистанционно чрез смартфон с помощта на BMW Connected. Като алтернатива на серийното оборудване новото BMW 225xe Актив Турър се предлага и като Модел Advantage, Модел Sport Line,, Модел Luxury Line и модел М Спорт. Освен това предлаганите за BMW Серия 2 Актив Турър допълнителни оборудвания почти без ограничения са налични и за хибридния модел.

BMW Plug-in хибридните модели: с множество преимущества във всекидневието

В сравнение с традиционните задвижвания BMW Plug-in хибридите предлагат на потребителите си още днес множество допълнителни преимущества:

  • Пестене на пари: електрическото шофиране в града е по-евтино в сравнение с това с бензин или дизел, когато Plug-in хибридът се зарежда изгодно у дома или в офиса.
  • Винаги подходяща температура в интериора още при качване: стационарното отопление и стационарното охлаждане са серийни.  
  • Който спира, печели: акумулаторът се зарежда при спиране. При конвенционалните автомобили се отделя само топлина и прах от спирачните накладки.
  • Най-доброто от двата свята: Plug-in хибридите предлагат електрическа радост от шофирането в града и класическата на BMW радост от шофирането при дълги пътувания.
  • Сигурност в бъдещето: тъй като един Plug-In хибрид може да се движи с нулеви локални емисии, той може да влиза в множество екологични зони, да паркира с привилегии и да спестява различни такси.  
  • По-високо качество на живота в градовете: с активиране на електрическия режим на шофиране потребителите могат активно да допринасят за понижаването на емисиите и шума в градовете.

Положителна цялостна СО2 равносметка за новото BMW 225xe Актив Турър.

Понякога „истинската“ екологична равносметка на Plug-in хибридните автомобили се поставя под въпрос, особено на пазарите с много нисък дял на „зелена“ електроенергия в обществената енергопреносна мрежа. За новото BMW 225xe Актив Турър BMW Group е издала сертифициран CO2 доклад за целия цикъл от снабдяването със суровини, веригата за доставки, фазата на производство и използване до рециклирането. При използването на средностатистическа електроенергия в Европа той показва преимуществото на новото BMW 225xe Актив Турър спрямо BMW 225xi Актив Турър от 33 % и от 24 % при 220xd Актив Турър. При зареждане на автомобила със „зелена“ електроенергия преимуществото достига дори до 56 % при BMW 225xi Актив Турър, респективно 50 % при BMW 220xd Актив Турър.

 

НазадКоментари