Тъмен облак на миниколите

/ Информатор

Новите еконорми застрашават машинки като Peugeot 108 или VW up!

Сегментът на миниколите в Eвропа обхваща около 7% от продажбите, на някои от фирмите обмислят да се откажат от тях поради намалаващите или съвсем изчезващи печалби, съобщава  Motor1. По принцип при тези машини печалбите са малки, а въвеждането на новите еконорми може да ги изтрие. Заради тях цената им ще се повиши, което пък ще демотивира и без това сравнително малката група от клиенти, които естествено ще се насочат към по-големите и по-функционални машини.

Шефът на VW Херберт Дийс е сметнал, че популярният up! ще трябва да добави над 3500 евро към цената си (сега в Германия тя е 11 хил. евро), за да отговаря на новите изисквания, което ще го направи непродаваем. Затова и се обмисля въобще спиране на производството му.

Подобна дилема мъчи и ръководството на PSA. Неговите Peugeot 108 и Citroen C1 се правят успоредно  с Toyota Aygo в съвместно предприятие в Чехия, но след 2020 заводът ще премине изцяло в собственост на японската корпорация и това може да означава и край на „френските“ миниколи.

НазадКоментари