Тихият провал на френските 80 км/ч

/ Наблюдател

Провинциалните шефове сами ще решават за ограничението на скоростта

Акцията с въвеждане на ограничение от 80 км/ч по второстепенните пътища във Франция тръгва към предизвестения си провал. Главният инициатор и борец за тази кауза – премиерът Едуар Филип смекчи рязко позицията си за връщане към 90 км/ч, но го съчета с коварен политически ход като прхвърли отгворността за тези решения местните парламенти и кметове.

Вече  те могат да решават какво да е ограничението в подопечните им територии. Досега местните власти настояваха за подобни права, като се оплакваха от диктата на Париж, а сега вече разбират, че всяка катастрофа за превишена скорост ще може да се приписва на техния авторитет и не бързат да поемат инициативата, като гледат да споделят решението с губернаторите, които са представители на държавата в регионите, пише френския Caradisiac. Дори асоциацията на френските департаменти (окръзи) е изпратила официално писмо на премиера с изискване решението за преминаване към 90 км/ч да се обявява съвместно от местния съвет и губернатора. Освен това финансиренето на смяната на табелите става за сметка на локалните бюджети, а на на държавния.

Коварен ход - държавата плати за табелите с по-ниска скорост, а отказва да плаща за по-високата. Департаментите по принцип нямат предвидени подобни разходи и който предлага смяна на табелите ще трябва да намери и финансиране. Като отрежат от друго перо - ще съберат недоволство. Ето как политческите игри на практика се стоварват върху гърба на редовите шофьори и пешеходци.

Така или иначе,  процесът на връщане към 90 км/ч се ускорява доста решително и скоро това неудачно решение ще е само кошмарен спомен, без някой да понесе отговорност за него (освен партията на Макрон на следващите избори). То на практика не понижи смъртността по пътищата, но увеличи рязко постъпленията от глоби в бюджета и нервността по пътищата. Освен това бе възприето като предизвикателство от най-активната и борбена част на френските шофьори, а техните протести наляха доста масло в огъня на „жълтите жилетки“, които опустошават странато с месеци. Един добър урок за самозабравилата се бюрокрация, когато тръгва срещу шофьорите.

НазадКоментари