Тиери Болоре пое един от постовете на Гон

/ Информатор

Холдингът Renault-Nissan BV вече е под ръководството на новия оперативен шеф на Renault

Карлос Гон е заменен на още един от многобройните му постове. Неговият наследник като изпълнителен директор в Renault Тиери Болоре ще стане президент на холдинга Renault-Nissan BV, който е регистриран в Холандия и за който има съмнения, че е използван за незаконни разплащания към самия Гон и други свързани персони. Една от задачите на Болоре ще бъде и да проучи какви са били пътищата на парите през тази малко странна структура, която юридически може и да се смята за някаква шапка на Алианса, макар че не е развивала особена дейност, освен да харчи по 20-и на милиона евро за консултации.

Това обаче не означава, че в Renault започва битка с призрака на Карлос Гон. Той подаде оставка от висшите ръководни постове, не все още не е обявен за престъпник, макар че има и такива подмятания в общественото мнение. Дори с една официална информация Renault напомня, че той все още е член на борда на директорите като запзва постовете си и в производните фирми Alliance Rostec Auto BV и  Renault do Brasil.

Междувременно продължиха разкритията около „кралската сватба“, която Гон си е организирал във Версай. Пред дворцовия комплекс тя била обявена като фирмено мероприятие и сметката за нея (50 хил евро) е отчетена  в големия спонсорски договор на Renault с двореца. Според този договор фирмата е финансирала с 2,3 млн. евро ремонта на Голямата огледална зала (където е подписан мирния двоговор за края на Първата световна война), а в замяна е получила възможност да използва кралския палат за фирмени мероприятия. Сега набира скорост и друг сходен скандал около празненство с 200 гости за 160 хил. долара през 2014-а, което като дата съвпада с 60-ия рожден ден на Карлос Гон. От семейството му обаче твърдят, че това си е било фирмено събитие, а празненството за годишнината на Гон е било в тесен семеен кръг на следващия ден.

НазадКоментари