Tesla даде обяснение за запалването

/ Информатор

Имало грешка в един от модулите на батерията. Чакат се подробности

Tesla оповести предварителни резултати от разследването си за инцидента, пир който един Model S избухна в пламъци без видими причини в подземен паркинг в Китай. Според фирмата е имало повреда в един от модулите на акумулатора, който започнал да пуши, а после пламнал. Това известие от фирмата всъщност не дава истинската причина за инцидента, но показва, че тя все пак води някакво разследстване. Свое следстиве водяти китайските власти и неговите резултати скоро ще бъдат оповестени. А Tesla съобщи, е направен онлайн ъпдейт на софтуера. не се съобщава дали той може да се справи с  подобни инциденти, но вероятно ще внесе някакво успокоение у собствениците.    

Инцидентът стана през април, като камера в подземен паркинг бе заснела уникален кадър със загадъчно самозапалване на Tesla Model S. Картинката дойде   като предупреждение за опасностите на литиево-йонните батерии.  Колата си стои неподвижна и в един момент под нея започва да пълзи бял дим, който е доказателство, че литият от акумулатора е влязъл в контакт с въздуха.  Ако това бъде допуснато, се развива неконтролируем процес на горене, като огънят на практика не може да бъде загасен с вода или по другите познати начини. 

Самозапалванията са една от големите опасности на литиево-йонните акумулатори, като досега те са се слували много рядко, но всъщност и тези коли все още са рядкост по пътищата и паркингите. В повечето случаи взривовете и подпалванията на електрички досега са  били следствие на инцидент,  сблъсък или при зареждане. В случая запалването, което протича почти като взрив става на паркинг без никакава видима причина. За щастиве - без жертви. Инцидентът се разследва, както от китайските власти, така и от фирмата.

 

НазадКоментари