Таварес: бърза се с прехода

/ Информатор

Политиката притиска опасно бизнеса в налагането на електромобилите, смята шефът на Stellantis

Карлос Таварес обяви, че енергетичният преход е твърде прибързан и може да доведе до сериозни проблеми. Шефът на Stellantis участва в конференцията "Reuters Next и защити позицията си открито, въпреки че тя изглежда предизвикателна към модата и императивите на момента. Според него  има силен политически натиск върху автомобилния бизнес, който в крайна сметка може да се окаже контрапродуктивен.

Преходът към електрическа мобилност в момента е прекалено ускорен и ще създаде както финансови, така и социални проблеми. „На автомобилната индустрия й се налага силово електрификация, която ще доведе до поскъпване с около 50% на електроомобилите в сравнение с класическите модели. Този товар не може да бъде прехвърлен към консуматорите, тъй като средната класа не може да си го позволи, това пък ще принуди бизнеса да прави съкращения в заводите и да икономисва от други неща, включително от безопасността и качеството. Цените ще трябва да се вдигат, това ще намали пазара, печалбите ще спаднат, а фирмите трябва да инвестират много в новите технологии и преоборудването на заводите. Този завой е много опасен и малко фирим ще успеят да го вземат, смята той.

Нещо повече. Политиката притиска бизнеса за производство на повече електрички, но все още не е готова с инфраструктура за зареждане, а и самите технологии не са достатъчно надеждни. Небоходимо е време, за да може нещата да се напасват хармонично и преходът да премине по-безболзнено, твърди един от най-успешните мениджъри в аватомобилния бизнес.

НазадКоментари