Страстите около „Калашников“

/ Анализатор

Лозунгът май е: „да стигнем и надминем Илън Мъск“. В ентусиазма има нещо хрушчовско

Руският промишлен концерн «Калашников», специализиран главно в оръжейни системи, но търсещ място и на мирновременния пазар, е разработил прототип на електромобил, за който е използвана стара каросерия на грозен „Иж“. Новината естествено предизвика куп скептични и язвителни коментари, особено в руския интернет, но в нея може да има и нещо сериозно.

Всъщност днешният Калашников не е като вчерашния, а още по-малко като онзиденшния. Концернът е акционерна фирма със солидно държавно участие и амбициозни олигарси. Разработките, освен пушки и картечници, включват високоточни оръжия, производство на катери и безмоторни летателни апарати.

В лаборатортиите му пазят в тайна най-различни технологии. Пари за изследвания има и за тях не се искат бързи стопански резултати. Нищо чудно, разработвайки оръжейните си чудеса, да са напипали нещо интересно и в областта на акумулаторите, елдвигателите и управлението им.

В прессъобщението за електрическия концепт-кар CV1 се подчертава, че в него има „няколко оригинални системи, разарботени от концерна“. Споменава се бързодействаща система за модулно управление на акумулаторите, позволяваща да се постига ток от 2000 Ампера, както и система за оптимално балансиране на зарядните елементи. Руската електричка притежава и  „бордови изчислител“ (вероятно нещо като компютър), който постоянно следи състоянието на инвертора, акумулаторите и двигателя.

Инженерите могат и да разберат дали това са глупости или наистина има и нещо новаторско. Иначе шумотевицата около странния концепт се концентрира най-вече около твърдението на пресслужбата, че „новата разработка ще постави „Калашников“ в една редица със световните производители на електромобили и да бъде техен конкурент“.  При това се визира конкретно Tesla – един проект, който поглъща луди пари и все още не е показал никаква иконимическо ефективност и няма шанс в близко бъдеще за такава. Но пък има силно присъствие в медиите. Може би това цели и „Калашников“.

НазадКоментари