Столът на Сайкава се клати?

/ Информатор

В Nissan зрее недоволство от превратаджията заради влошаващи се финансови резултати

Финансовото състояние на Nissan се влошава в месеците след ареста на Карлос Гон до степен, че започва да застрашава позиците на времения шеф Хирото Сайкава, която всъщност спретна преврата срещу него, се твърди в публикация на Automotive News.  Разбира се, причина за това са не само скандалите около реални или не финансови злопутреби на бившия шеф и трусовете по йерархията на управлението, но и „обективни“ фактори като спадът в продажбите в САЩ, застаряващото моделно портфолио. Оперативната печалба е стигнала най-ниското си ниво за десетелетие и се засилва вероятността за намаляване на дивидентите.

Готви се оздравителен план, но вътре във фирмата се засилват съмненията, че именно Хирото Сайкава е подходящият човек, за да го изпълни. Неприязън към Сайкава има в основния акционер  - Renault. Японецът отхвърли плана за ускорено сближаване на двете фирми, предложен от новия президент на Renault Жан-Доминик Сенар, който по право заема директорски пост в Nissan.

Така че всъщност Париж би могъл да блокира нов мандат на Сайкава и да потъси по–склонен към съвместни действия и обединяване лидер. Това обаче може да сплоти съпротива от японска страна и са необходими дипломатични действия, каквито Сенар умее. По-важно обаче е, че и сред японските акционери има недоволство от Сайкава. На последното извънредно събрание на акционерите, което се събра, само за да освободи Карлос Гон от борда на дирекорите, Сайкава е трябвало да отговаря на неприятни въпроси за неговата лична отговорност в скандала и евентуалните злоупотреби на бившето ръководство.

Елиминирането на авторитетния самодържец Карлос Гон е породило напрежение в корпоративната йерархия, и се нужде ето спешни мерки и здрава ръка. Automotive News дори оглежда висшия мениджмънт на Nissan в търсене на подходящи наследници на Сайкава. За такива се спрягят оперативният директор Яшухиро Ямаучи и шефът на производството Хидеуки Сакамото. Издигането на наследник обаче до голяма степен ще бъде повлияно и от интригите на най-големия акционер – Renault. Във всеки случай празнината, оставена от твърдата ръка на Карлос Гон ще изисква време, за да бъде запълнена от силен и сплотен мениджърски екип, се твърди в публикацията на авторитетното издание.

НазадКоментари