SsangYong банкрутира

/ Информатор

Фирмата дължи „само“ 150 млн. долара, но не може да намери инвеститор

Директорският съвет на SsangYong е подал заявление за банкрут в съда на Сеул. Фирмата дължи 165 млрд. вона (150 млн. долара) на три банки. Сумата не е голяма за сериозен автопроизводител, но фирмата засега няма възможност да изплаща вноските си, а не се очертава възможност да открие и финансиране от подходящ инвеститор.  
SsangYong е в криза от няколко години, като загубите се трупат, а продажбите по света спадат.

През 2011 контролният пакет акции бе изкупен от индийския гигант Mahindra, който наля над 400 млн. долара, но в сегашната ситуация и индийците трябва да съкращават разходи и това е предрешило съдбата на проблемното  корейско подразделение.   Разбира се, банкрутът не е край, възможно да се намери начин за възраждане. General Motors премина през банкрут и това в известен смисъл бе оздравително за бившия световен лидер.

 Достоен кандидат за титлата "най-грозен автомобил

SsangYong е сравнително млада и много амбициозна корейска фирма. Реалното начало на дейността й е от края на 80-те години на миналия век, макар че има предшественици от 50-те. Пробив направи чрез технологично партньорство с Daimler, като пускаше сравнително евтини, но здрави продукти. Някои от тях бяха убедителни като кандидати за титлата „най-грозен автомобил“, но при продуктите фирмата бързо се учеше от грешките си. Очевидно - не от всички, особено в мениджмънта и финансите.

НазадКоментари