Сръбският Fiat се готви за хибрид

/ Информатор

В момента фабриката в Крагуевац работи с 25% от капацитета си. Спасението се чака от ново задвижване

Заводът на Fiat в Крагуевац (Сърбия) трябва да започне производството на нов кросоувър, ползващ платформата на Jeep Compass и това е начинът конвейрите да бъдат натоварени в по-пълна степен, съобщава белградският в-к Vecerne Novosti. Новият модел ще бъде вкаран в производство следващата година, а дотогава ще се прави Fiat 500L, който обаче е миниван и се сблъсква с прогресивно свиване на търсенето на европейските пазари.

По приницип заводът в Крагуевац има капацитет за производство на 200 хил коли годишно, но той никога не е постиган реално. В най-добрата си година фабриката е работила с половин мощност и е направила 94 114 машини, а в последните години тази цифра пада до 50 224.Тази година заводът е почивал повече дни, отколокто е работил, като работниците са в принудителен отпуск, за който получават минимално възнаграждение, а загубите частично се покриват от сръбската държава.

Подготвя се производството и на хибридно задвижване, което ще помогне за пласиране на повече машини в по-екологично насочените западноевропейски пазари, съобщава вестникът. То ще се монтира на сегашния модел Fiat 500L, като няма да вдигне значително цената, но ще ползва фискални облекчения в ред западни страни.    

НазадКоментари