Спорни рекорди на Lynk&Co

/ Запалянко

Състезателна кола прави шеметни обиколки на Нюрбергринг, но ги отчмита като при серийна машина

Новият бранд Lynk&Co, който е подразделение на китайската Geely, а всъщност се разработва от спецове на Volvo, влезе по шеметен начин в новините – чрез два нови рекорда на Нюрбургринг, записани от Cyan Concept – прототип с двигател с мощност 527 к.с. Той е счупил най-добрите постижения за автомобил с 4 врати (преди това на Jaguar XE SV Project 8) и за кола с предно предаване (Renault Megane 4 R.S. Trophy-R), при това с доста сериозна разлика.

Именно голямата разлика привлича вниманието на анализаторите на френското списание l’Automobile Magazine, които разкриват, че Cyan Concept е състезателен прототип, а не серийна кола, пир това почти без шансове да стигне реално до пазара. Всъщност става дума за уникална спортна машина, подготвена за състезание в сериите WTCR, и тя естествено може да завърти доста по-бърза обиколка от спортните, но все пак серийни конкуренти.

Подобни възражения имаше и около Project 8 на Jaguar, но той все пак ще бъде произведен в бутиков тираж, докато Megane си е наистина пазарна кола и спортната й версия Trophy-R може да се купи съвсем свободно за около 80 хил. евро. Честно казано – и към нея има съмнения доколко може да бъде вкарана в рамките на понятието „масова серийна кола“, но изискването за производство на конвейер все пак е спазено. А манията по рекорди на Нюрбургринг става все по-силна и съответно тласка фирмите към все по-големи инвестции в тях, както и във все по-разтегливо тълкуване на правилата за хомологация на рекордите.    

 

НазадКоментари