Спомен за една легенда на Skoda

/ Ретро

През 1957 в Млада Болеслав е направен болид за „24-те часа на Льо Ман“. Студената война го проваля

Един инригуващ и донякъде тъжен епизод от Студената война припомня музеят на Skoda. През 1957 година чешката фирма е била готова със свой болид за участие в „24-те часа на Льо Ман“, който обаче никога не стига до стартовата линия на най-великото автомобилно състезание.

Причината не е в самата кола, а в политическите  сблъсъци на епохата. Студената войн спусна „Желязна завеса“ не само за хората, но и за машините. И особено за техните състезания, най-атрактивните от които на Изток се смятаха за нещо като „идеологическа диверсия“ на капитализма. По тази причина и чешкият болид си остава осъден да не стигне до Льо Ман, за да премери сили с машини от фирми, които 20 години преди това са гледали със завист към шкодите.

А колата с името 1100 ОНС е наистина интересна. Разработена е в Млада Болеслав от чешките инженери. Те са използвали сравнително малък 1,1 литров двигател с мощност 92 к.с., но благодарение на олекотената конструкция (тегло 555 кг) максималната скорост е била над 200 км/ч.

Каросерията на две от изработените коли е била от стъклопласти, а други два по-късни протитипа са били от алуминии. Двете пласмасови коли попадат в катастрофи, но едната от тях е била напълно реставрирана.

НазадКоментари