След Austral идва и Rafale

/ Информатор

Новият флагмански купе-кросоувър в гамата на Renault ще носи славно историческо име

Точно месец преди премиерата Renault разкрив името на своя бъдещ флагман: купе-кросоувърът Rafale. Той ще се бъди и технологичен лидер на гамата, , задвижван от хибридни двигатели E-Tech и изграден върху платформата CMF-CD.

Техническите подробности и дизайнът ще бъдат обявени по-късно, а засега има само загадъчна снимка в профил и  името Rafale. То  е вдъхновено от авиационното минало на Renault, чийто подем е бил в първата половина на ХХ век. Още при зараждането си Renault е пионер в производството на двигатели с вътрешно горене за автомобили, както и за влакове и самолети. Основателят на фирмата Луи Рено е бил запален по авиацията и осъществява придобиването на френския производител на самолети Caudron през 1933 г. След това той създава Caudron Renault и преименува всички самолети на Caudron, използвайки термини, свързани с вятъра: C460 става Rafale (френската дума за порив) през 1934 г., C500 става Simoun (симун - пустинен вятър), C640 става Typhon (тайфун) и C714 – Cyclone (циклон).

Първият Rafale в историята, Caudron Renault C460, е едноместен състезателен самолет. Той е проектиран да разбива рекорди и са произведени само няколко бройки. Авангардната ме аеродинамика на самолета и неговите изключителни характеристики оставят своя отпечатък в историята на авиацията, превръщайки модела в легенда.

Днес Renault се свързва отново с историята си и използва характеристиките на легендарния Caudron Rafales в нов автомобил от висок клас. Семантиката насочва към вятъра и улавя нещо в камуфлажен силует на модела, което незабавно предизвиква усещане за производителност, дързост, вълнение и отличителен характер.

Световната премиера на новото Renault Rafale ще се състои на 54-ото Парижко авиошоу в Льо Бурже на 18 юни.

НазадКоментари