Скалъпват нови казуси на Карлос Гон

/ Информатор

Той трябва да бъде подсъдим или свободен на 10 декември

Бордът на Nissan не се е разбрал коя кандидатура да предложи за нов Президент на мястото на арестувания Карлос Гон, съобщава Bloomberg. Предложенията са обсъждани в тесен състав и ще бъдат гласувани на 17 декември. Сред кандидатите са били както изпълнителният директор Хирото Сайкава, която в момента е основен обвинител и душманин на Карлос Гон, така и Тошиуки Шига, който минава за негов човек. Това говори за борба в ръководството, която може да се отрази и в предстоящата битка с Renault за предефиниране на Алианса. Нищо чудно зад това противопоставяне да има и несигурност в обвинението към Гон, което - ако рухне - ще  принуди Сайкава да си направи харакири.  А в заседанието би могъл да участва и самият Карлос Гон, ако бъде пуснат от затвора.

Междувременно японската преса продължава да залива арестувания бивш ръководител на Renault-Nissan с всевъзможни обвинения в злоупотреби и откровени кражби, което навява анализаторите на мисълта, че той няма да бъде освободен на 10 декември, когато изтича законният срок на задържането му. На тази дата той трябва или да бъде обвиняем или да излезе на свобода. Карлос Гон не се е признал по досегашните обвинения за укриване на доходи, а защитниците му – елитни адвокати от САЩ и Япония - вече са готови с аргументацията си.

Той все пак може да остане в единичната си килия ако получи ново обвинение за нещо друго. Съдейки по лекотата, с която японската преса стоварва всевъзможни престъпления на главата му , прокуратурата все ще намери повод. Ако новото обвинение бъде повдигнато на 10 декември, той може да остане зад решетките още 23 дни -  до Нова година. Обаче в Япония тя се празнува два пъти, така че той току-виж остане в затвора още месец - за посрещането й по лунния календар.

Следствието за укриване на доходи се води от юни, обвинението е, че той не е декларирал част от доходите си, които обаче ще трябва да получи след пенсиониране. Това обвинение е твърде уязвимо, а междувременно се е изяснил и случаят със сестрата на Гон, която е получила 100 хил. долара като хонорар за помощта при намирането на терен за нов завод. Тепърва ще има още подобни казуси.

НазадКоментари