Съдът се захваща с „жълтите жилетки“

/ Информатор

Властта във Франция минава в настъпление. 23-а са обвиняеми за разрушаване на магистрална „плащанка“

Протестите на „жълтите жилетки“ във Франция продължават, но очевидно правителството е решило, че енергията им се е поизчерала защото вече се готви контраудар. Областният прокурор на Безие, заедно с коменданта на област Окситания са съобщили резлутатите от свое разследване на опожаряването на пункт за плащане на магистрални такси. Разпознати са и са арестувани 46 участника във вандалския акт, като срещу 23 от тях се повдигат обвинения, които могат да ги пратят задълго зад решетките и да им наложат солидни глоби. От тях 11 са в ареста, а останалите са пуснати под гаранция.

Включването на подобни групи в протестите до голяма степен водеше да тяхното дискредитиране в очите на общественото мнение. Интересно каква ще бъд реакцията сега. Ако енергията на недоволството все още е съхранена, евентуални присъди биха били детонатор за нови протести, в противен случай умореното вече общество ще ги посрещне с облекчение. „Писна ми ог ЖЖ (жълти жилетки), вече не мога да гледам този цвят“, поства един възмутен форумец на Caradisiac и мнозинството са съгласни с него.

В хода на протестите в края на миналата година различни екстремистки групи или просто отвързани хулигани са се възползвали от хаоса и недоволството, за да разрушат ред пунктове за плащане на такси, а над 60% от стационарните радари за контрол на скоростта във Франция са били повредени или направо унищожени.  

НазадКоментари