Сагата на Astra започва с Kadett

/ Ретро

Компактните бестселъри на Opel навършват 85 години. Москвич е техен клонинг

Шестото поколение Opel Astra се впуска в днешната битка на компактния клас като наследник на една велика традиция, започнала преди 85 години. През 1936 година, Opel става първият германски автомобилен производител, който предлага достъпен, подходящ за семейства компактен автомобил, наречен Kadett.

Достъпният модел постоянна разширява позициите си. Всяко ново поколение носи иновативни решения, като четирицилиндровия двигател с водно охлаждане на Kadett A (1962 г.), изключително аеродинамичната каросерия на Kadett E (1984 г.) или адаптивните предни светлини (AFL) на Astra H (2004 г.). А след Втората световна война прави и своеборазна експанзия на Изток. Първите Москвичи всъщност са опели, направени в изнесен от СССР завод. Твърди се, че по руски ги наричали Опель Фиатович. Едва по-късно там се разработва собствен модел.

 

Традицията на Opel в създаване на технологични еталони в компактния клас започва още с оригиналния Opel Kadett от 1936 година. След Opel Olympia, първият германски сериен автомобил с изцяло стоманена самоносеща каросерия, Kadett също се сдобива с тази революционна технология.  

 

Сравнена с класическата по това време компановка с дървена каросерия, монтирана върху носеща рама, самоносещата каросерия предлага множество предимства, като по-ниско тегло (осигуряващо от своя страна по-добра динамика и по-нисък разход на гориво), по-високо ниво на безопасност (благодарение на здравата клетка за пътниците) и по-нисък център на тежестта.

 

Сред предимствата на Kadett A (1962-1965 г.) са динамичният 1.0-литров двигател, големият багажник и изобилието от пространство в салона. Рецептата за успех включва също съставка, на която нито един конкурент не би могъл да се противопостави. Капачката за зареждане на резервоара е от външната страна, а не в багажника, запазен от своя страна за лесно поставяне на багажа. Появата на рекламни изрази като „Никога няма да усетите миризма на бензин в багажника” е ясно насочена срещу конкурентите от Волфсбург.

 

Компактният клас на Opel навлиза в нова ера с Kadett D (1979-1984 г.). Вместо  задното предаване, новият модел разполага със задвижване на предните си колела “made by Opel”, за първи път. Икономичното по отношение на заеманото пространство напречно разположено задвижване позволява компановка, която пък е предпоставка за повече обем в интериора. Въпреки че новият модел е по-къс от предшественика си, той предлага по-голям интериор и пространство от много от конкурентите на Kadett.

Когато Opel Astra F прави своя световен дебят през 1991 година, светът преминава през огромни промени. Седмото поколение на компактния модел на Opel изразява духа на своето време по безподобен начин. Новият модел получава не само ново име – Astra, по подобие на съответния модел на британската сестринска марка Vauxhall – но широка гама от нови системи за безопасност. Високото ниво на възможност за рециклиране, от своя страна показва фокуса върху опазването на околната среда.

 Astra F е израз не само на голяма промяна, но става най-продаваният модел на Opel, какъвто е и до момента: поточните линии на германския автомобилен производител напускат 4,13 милиона автомобила в периода от 1991 до 1997 година.

С напълно новата Astra, Opel отново е на прага на нова ера в компактния клас. Новата валута в автомобилната индустрия се нарича CO2 и електрическата мобилност се превръща в ключов фактор за намаляване на емисиите на парникови газове. Новата Astra играе важна роля в електрификацията на моделната гама на марката  – 6-тото поколение на модела в компактния клас на Opel за първи път ще се предлага като plug-in хибрид, при това с две нива на мощност.

 Новата Astra е ярък стилистичен изказ на новата дръзка и изчистена дизайнерска философия на Opel и следваща стъпка в реализацията и. Предната част, Vizor, мощно оформените арки на колелата и изпънатите повърхности са експресивно отражение на спортната и убедителна индивидуалност, а в интериора насоченият към водача кокпит Pure Panel създава ново емоционално изживяване.  

Осемдесет и пет години след оригиналния Kadett, в духа на своите предшественици, напълно новият Opel Astra прави дръзка стъпка по пътя към своето бъдеще.

Opel ще предлага новата Astra като plug-in хибрид в две нива на мощност. В допълнение, на разположение са високоефективни дизелови и бензинови двигатели, съчетани с шестстепенни механични или осемстепенни автоматични трансмисии с намалено вътрешно триене. Освен това новият Opel Astra е стилистичен израз за германската марка. По-динамичен от когато и да било, с изострени обточени форми, изчистен от излишни елементи и с новото лице на марката – Opel Vizor. Със следващото поколение на модела от компактния клас,  Opel показва че е готов да даде началото на една нова ера.

 

НазадКоментари