Renault – Nissan оглави световната класация

/ Наблюдател

Ръстът от 7% изведе групировката преди VW. Предсказанието на Карлос Гон се сбъдна

Още едно от предвижданията на Карлос Гон се оказа правилно и оглавяваната от него групировка на Renault, Nissan, Avtovaz и Mitsubishi още в края на първото полугодие успя да излезе на първо място по обем на произведени автомобили, твърди сайтът Autoactu. Общо групата е произвела точно 5 268079 коли и с това изпреварва групировката на Volkswagen със 112 479 бройки. Toyota още не е обявила точните си резултати, но е известно, че продажбите й са стабилни, което вероятно я оставя с около 5 млн бройки (4,9 млн за 2016), пресмята сайтът.

Първото място не е толкова важно, по-важно е да си вършим добре работата, обичат да казват скромно висшите мениджъри, дори и когато влагат много енергия и изобретателност, за да сложат магическия етикет „№1 в света“. Първото място не е самоцел, но е свидетелство за успех, казва пък Карлос Гон. А битката за лидерството си е важна. Преди десет години между GM и Toyota се вдигна и скандал заради статистически шашми, свързани с отчитането на продукция от всевъзможни китайски джоинтвенчъри.

Сега първото място идва в резултата на усилена работа и изпреварващ ръст от 7% (+345 хил коли), а не заради присъединяването на Mitsubishi. Тя бе закупена през 2016 и тогава изведе Renault – Nissan до четвъртото място. А оттам пътят нагоре стана възможен благодарение на увеличените продажби през тази година, докато конкурентите останаха стабилни или като GM се върнаха назад (-1% заедно с Opel).

Вътре в Алианса основен принос за нарасналите продажби има Renault (заедно с АвтоВАЗ) с 1 879 288 коли и ръст от 10,4%. Продажбите на Nissan са 2 894488 коли с ръст +5,6% (+22 процента ръст в Япония). Mitsubishi отчита 494 303 коли и ръст от 2,4%. Ако динамиката на първото полугодие се запази Алиансът ще приключи годината с над 10,8 млн, което ще го циментира на първото място. Разбира се, ако някой от конкурентите не дръпне рязко

НазадКоментари